Skocz do zawartości

Parę pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od wczoraj jestem posiadaczem BMW E30 z silnikiem 1,6 z 1991r.( i tu moja wiedza na ten temat się kończy). Jestem zupełnym laikiem co do tej marki a wiem że forum jest prawdziwą skarbnicą wiedzy. Posiadam również Mini z 1991r. i na jego temat mógłbym pisać książki ale co do mojego nowego zakupu jak już pisałem jestem totalnie zielony. I tu do Was forumowicze mam prośby: :)

1. Co to dokładnie za model i czym się charakteryzuję ?

2. O czym trzeba pamiętać przy tym samochodzie?

3. Na co trzeba zwrócić uwagę?

4. Od czego zacząć ? ( jestem umówiony na zakładanie nowego wydechu bo go brakuje tzn jest tylko ostatni tłumik reszty po prostu nie ma, jestem umówiony na wyminę rozrządu, oleju filtrów i pasków wszelakich) ale co dalej ?

5. Jak używać by długo służył?

6. Gdzie kupować części ? Allegro ? Czy są jakieś sklepy ?

7. Co to jest za korek pod przedni podszybiem ? Do czego to coś służy ?

8. Jakie wiadomości powinienem posiadać na temat tego auta?

Poniżej link do zdjęcia które zapewne będą wam pomocne.

foto: https://picasaweb.google.com/115038009006917148041/BMWE301991r

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

pozdrawiam Łukasz

Jeśli jeszcze mi przypomną się jakieś pytania pozwolę sobie napisać. :)

Edytowane przez sezar

Opublikowano

witam.

zacznij od poprawienia tytułu swojego posta\tematu bo Ci go zamkną.

większość odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz na forum.

link do zdjęcia nie działa-no chyba, że tylko u mnie.

ad 1. ktoś na forum rozkodowuje numery vin.

ad 6. części w inter carsie są wbrew pozorom drogie nawet z rabatami. na allegro dochodzi Ci przesyłka ale można trafić w rozsądnej cenie.

ad 2,3, 5 8, patrz forum, używaj szukam: historia modelu, dane techniczne, odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania...

ad 4. wielu posiadaczy e30 traktuje ten model i swoje auta dość specyficznie, jak coś więcej niż samochód który wiezie od punktu a do punktu b.

e30 zaskakuje, cieszy duszę i oko, ma swoje humory i złe dni, dopieszczana wzmacnia tylko te pozytywne wrażenia, nie szczędzi funduszy właściciela, potrafi wiele dać jeśli Ty o niej nie zapomnisz i w ten sposób staje się kimś. kim? dla każdego to indywidualna sprawa...

powodzenia ;)

Opublikowano
  • Autor

link poprawiony. Forum czytam i jak najbardziej znajduję interesujące mnie odpowiedzi. Nie jest to proste bo modeli jest multum ( w forum mini jest łatwiej bo od początku produkcji do końca w sumie nic się nie zmieniło zbytnio ) dlatego zadaje pytania .

pozdrawiam

Opublikowano

Nie nabijam sobie postów bo po co (widac po moich komentarzach) stary wszystko o co pytasz masz w google albo innej wyszukiwarce.

Nie zrzucaj swojego zadania na innych. :search: :search: :search: :search:

P.S.

Znam odpowiedź na każde twoje pytanie !!! miedzy innymi dzięki temu forum i wierz bądź nie ale na nim znajdziesz odpowiedz na każde pytanie zadane przez Ciebie wczesniej . Poza tym przynajmniej 3 twoje pytania odnoszą się do jednego .... :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Staram się pisać posty takie jakie sam chciał bym otrzymać.
Opublikowano
  • Autor
jw po prostu bo ręce opadły
Opublikowano

no jak już macie pisać takie rzeczy to lepiej sobie postów nie nabijajcie bo nic mądrego do tematu nie wnosicie

1 model podstawowy :) auto które mimo wieku prowadzi się lepiej niż 3/4 obecnych na rynku pojazdów, o ile masz sprawny zawias, generalnie bardzo przyjemne auto, dość szybko zabraknie ci mocy i będziesz szukał czegoś z większym motorem

co do twojego auta to po zdjęciach wygląda całkiem ładnie, z ciekawostek masz OBC1 (ten śmieszny komputerek- dość poszukiwana rzecz obecnie)

fotel kierowcy to sportzite, są bardzo wygodne i świetnie trzymają, też dość poszukiwane, niepołamane i nieporwane to obecnie rarytasy, tylko czemu pasażer ma zwykły??

2 i 3 to auto ma 20 lat, więc popsuć się może wszystko, ja polecam serwisować na bieżąco bo jak zaniedbasz cokolwiek to potem szybko się to mści, tak jest w każdym BMW

najważniejsze to korozja, posprawdzaj i pozabezpieczaj wszystkie miejsca które rdzewieją, a więc:

a) tylna klapa i jej rant

b) progi, szczególeni tam gdzie podkłada się lewarki

c) przednie narożniki - w nogach kierowcy i pasażera- zazwyczaj są tam dziury

d) prawe tylne nadkole od środka między blachami błotnika - często rdzewieje

e) półka pod akumulator

f) pas tylny

g) zagłębienia w bagażniku po obu stronach

h) drzwi- tu różnie bywa, nie rdzewieją jakoś specjalnie

co do mechaniki to przedewszystkim wycieki, nie przechodzimy na gęściejszy olej tylko je uszczelniamy

resztę, czyli rozrząd i paski widzę już robiłeś i to się bardzo chwali :cool2:

wiskoza- napęd wiatraka, lepiej żeby była sprawna, bo w lato w korku zagotujesz auto a BMW tego wyjątkowo nie lubią

4 możesz posprawdzać zawieszenie (zwróć uwagę na tuleje tylnej belki, często są wyrwane, a ich wymiana nie jest przyjemna), hamulce (zaciski czy pracują, przewody hamulcowe- elastyczne czy nie spuchły i nie blokują zacisków, metalowe czy nie przerdzewiały (szczególnie z tyłu przy belce)

posprawdzaj i uszczelnij skrzynie, zmień olej w dyfrze, często pomijana czynność

5 nie katować na zimnym, lać dobry olej (do twojego silnika 10w-40 lub inny półsyntetyk) i tyle, na rozgrzanym silniku nic jej nie będzie jak ją trochę poganiasz

6 temat rzeka, allegro- często podróbki, szczególnie klocki, tarcze hamulcowe, tarcze sprzęgłowe elementy zawieszenia i płyny, problemy z reklamacją, wymianą i gwarancją

jak kupuje w IC, choć nie wszystko, niektóre graty faktycznie cholernie drogie, ale np klocki do mojej 328i kupiłem za tyle samo co są na allegro wiec reguły nie ma, trzeba chodzić i pytać, dzwonić

7 nie wiem o co ci chodzi, jeśli o to nad serwem od hamulcy a obok osłony plastikowej to jest to złącze diagnostyczne do podłączenia kompa, generalnie w tak starym aucie do niczego nie potrzebne

8 szanuj w zimę tylny napęd, jedź na jakiś parking polatać bokami i zobaczyć jak się zachowuje auto, żeby cię nie zaskoczyło na drodze

chyba że już latałeś RWD

no chyba tyle wystarczy bo o e30stce mógłbym prawić godzinami, generalnie po pierwszej e30stce musiałem kupić kolejną, jako 2 auto, w niej czujesz się jak kierowca, czujesz że ty prowadzisz, a nie że tylko jedziesz

Opublikowano

Pozwólcie że nabiję sobie post :mrgreen:

Jestem zachwycony odpowiedzią udzieloną przez Przemo :cool2:

ad 7 - pewnie chodzi o złącze diagnostyczne.

Szanuj swoje M40, poczytaj o tym silniku na forum. Wymaga szczególnej uwagi, jeśli chodzi o rozrząd i dobór oleju (tylko dobrej jakości, a niektórzy wręcz zalecają full syntetyk, no i wybij sobie absolutnie z głowy mineralny, nawet jak Ci mechanik takie coś poleci). Rdza Twoim wrogiem. Części kupuj tylko markowe, masz Mini, więc pewnie części kupujesz i wiesz już, że najtańsze znaczy najgorsze i tylko tyle.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png