Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdy chcę włączyć spryskiwacze to następuje bryzgniecie kilku kropel na szybę a następnie płyn sączy się ze spryskiwaczy. Spryskiwacze reflektorów i tylnej szyby działają normalnie.

Cóż to jest i jak samemu spróbować naprawić?

Gdzie jest pompka od spryskiwaczy i jak się do niej dobrać?

Pzdr

Opublikowano

Pompki są w zbiorniczku spryskiwaczy. Zbiornik jest za przednim zderzakiem z lewej strony (od strony kierowcy). Najprościej się dobrać wyjmując przedni lewy reflektor. Po wyjęciu bedziesz widział zbiornik i pompki (nie wiem jak z dostępem do pompek). Z tego co kojarze ktoś kiedyś pisał o rozszczelnionym łączniku-przewodzie przy pompce.

Ps. Sprawdź czy po użyciu tego sprykiwacza nie robi się mokro w okolicy przedniego lewgo koła (ewentualnie płyn może ucieakć na osłonę silnika i nie będzie tego widać. Przyświeć latarką i popatrz pod maską na osłonę silnika). Jeżeli będzie mokro tzn. że gdzieś w okolicach pompki jest nieszczelność.

Opublikowano
Jest jeszcze jedna rzecz koledzy o której zapewne mało kto z was wie:) u mnie w e60 nie działał prawy spryskiwacz, okazało się, że te wężyki, nie są takie zwykłe, znajdują się z nich takie jakby zaworki zwrotne, żeby płyn się nie cofał. Wystarczy, że ściągniesz wężyk i spróbujesz włożyć, np linkę od hamulca roweru, zobaczysz, że gdzieś tam będzie opór i nie przejdzie. U mnie to jakoś się popsuło i płyn za chiny nie szedł. Wziąłem jakimś drutem to przepchałem, wypadło troszkę gumy no i cieszyłem się sprawnymi spryskiwaczami:)
Opublikowano
To ja chcąc sprawdzić drożność odłączyłem przewody od spryskiwaczy i je przedmuchałem, wydaje mi się że efektem tego był bulgot w zbiorniku na płyn.
Opublikowano
To ja chcąc sprawdzić drożność odłączyłem przewody od spryskiwaczy i je przedmuchałem, wydaje mi się że efektem tego był bulgot w zbiorniku na płyn.

kolego pompka jest w nadkolu: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=NC71&mospid=47753&btnr=61_1673&hg=61&fg=45&hl=18

odkręcasz kilka śrubek z przedniej części nadkola kierowcy, odginasz i tam zobaczysz dwie pompki osadzone w zbiorniku - jedna od lamp druga od szyby. Wymontuj tę od szyby i zobacz czy działa pełną parą :)

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44