Skocz do zawartości

Stukanie przy ruszaniu kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zwracam sie z prosba o prosty sprawdzian :duh:

Zauwazylem, ze jezeli silnik nie pracuje (kluczyk w stacyjce, otwarte drzwi) i zaczynam energicznie ruszac kierownica lewo/prawo to z okolic spod silnika dobiegaja stuki.

Po uniesieniu auta z prawej strony i ruszaniu za kolo na boki tego luzu nie ma, natomiast z lewej strony luz juz jest slyszalny.

Podjechalem na stacje kontroli pojazdow i diagnosta stwierdzil, ze to nie jest normalne szczegolnie w samochodzie z przebiegiem 15.000km - wg niego jest luz albo na maglu albo na drazku

ASO twierdzi, ze tak ma byc, bo maglownica, drazek i to co je laczy jest spasowane na luzno :mad2: ...mimo ze stuk/luz jest tylko z lewej strony

Moglibyscie sprawdzic jak jest u Was? Oczywiscie chodzi mi o prosty test bez podnoszenia auta - czy stuka przy ruszaniu kierownica na postoju :?:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tez mam delikatny luz z lewej strony. Jest on na drazku osiowym. Z prawej nie ma. Czy jest to normalne, raczej nie ale skoro ASO tak twierdzi ...
Krzysztof
Opublikowano
u mnie również lekki luz na drążku osiowym lewym..
Opublikowano
  • Autor

Czyli ten typ tak ma :?:

Dziwna sprawa :shock:

Dzis zrobilem sobie porownanie aut z segmentu D: Avensisa, nowego Passata, Mondeo, i40 i 508. Wszystko co prawda przedni naped ale w zadnym aucie nie stuka.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
A u mnie nie ma wyczuwalnego luzu i nic nie stuka. I raczej nie sądzę by stuki i luzy w układzie kierowniczym były czymś normalnym....
Opublikowano

Podjechalem na stacje kontroli pojazdow i diagnosta stwierdzil, ze to nie jest normalne szczegolnie w samochodzie z przebiegiem 15.000km - wg niego jest luz albo na maglu albo na drazku

ASO twierdzi, ze tak ma byc, bo maglownica, drazek i to co je laczy jest spasowane na luzno :mad2: ...mimo ze stuk/luz jest tylko z lewej strony

kurczę, nie jestem mechanikiem ale jako absolwent politechniki jakieś tam pojęcie w sprawach technicznych mam i ciężko mi jest znaleźć jakieś sensowne uzasadnienie dla tłumaczenia ASO... luz na kierownicy to norma?!?! Moim zdaniem to bzdura i rację ma prędzej diagnosta.

Opublikowano
Miałem ten, albo podobny objaw u siebie, wymieniłem drążki kierownicze plus końcówki i przestało stukać. :wink:
Opublikowano
Miałem ten, albo podobny objaw u siebie, wymieniłem drążki kierownicze plus końcówki i przestało stukać. :wink:

a miałeś jakieś stuki słyszalne również podczas jazdy na drobnych nierównościach?

Opublikowano

a miałeś jakieś stuki słyszalne również podczas jazdy na drobnych nierównościach?

Tak np. na płytach betonowych przy małej prędkości, najlepiej podjedź na stacje diagnostyczną z szarpakami i powinni Ci powiedzieć czy to drążki.

Opublikowano

Tak np. na płytach betonowych przy małej prędkości, najlepiej podjedź na stacje diagnostyczną z szarpakami i powinni Ci powiedzieć czy to drążki.

byłem byłem..powiedział że lewy drążek ma lekki luz albo to jest luz na przekładni..problem w tym, że u mnie coś stuka ale tylko po np całonocnym postoju, czasem zależne od temp..a jak już stuka to przejadę około 4 km i przestaje :/ Stuki podobne do wybitej gumy na drążku stabilizatora (gumy wymienione), tak jak wspominałem najbardziej słyszalne na drobnych nierównościach poprzecznych przy mniejszej prędkości wtedy duża częstotliwość pukania

Opublikowano
  • Autor

Tez nie wierze, ze to normalne :(

Podobno ostatnio Niemcy strasznie walcza ostro z kosztami gwarancyjnymi.

W Fusie mnie olali dlatego trzeba teraz sprawdzic pozostalych 2 dilerow.

Najgorsze jest to, ze czlowiek wydaje majatek na auto, ma gwarancje i nie moze wyegzekwowac podstawowych napraw :mad2: ktore mu sie naleza jak psu buda...Nawet nie daja wejsc na serwis, zeby pokazac im co, gdzie stuka :?

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
To nie jest normalne, miałem ten sam problem przy przebiegu 3500km, Fus olał temat, Bawaria wymieniła ... pozdr.
Opublikowano
Podobno ostatnio Niemcy strasznie walcza ostro z kosztami gwarancyjnymi.

Może w Polsce... w Niemczech taka sytuacja pewnie nie miałaby miejsca i awarię usunięto by bez zbędnych dyskusji....

Opublikowano
U mnie było tak samo, jeździłem do do dwóch serwisów w wawie nie chcieli wymienić nic, mówili że tak ma być. Wyszło dopiero po gwarancji że magiel ma luz. Eh na razie jeżdżę, chcą 5tys za naprawę i nie ma żadnej rozmowy że usterkę już zgłaszałem.
Opublikowano
  • Autor
U mnie było tak samo, jeździłem do do dwóch serwisów w wawie nie chcieli wymienić nic, mówili że tak ma być. Wyszło dopiero po gwarancji że magiel ma luz. Eh na razie jeżdżę, chcą 5tys za naprawę i nie ma żadnej rozmowy że usterkę już zgłaszałem.

Dzis bylem w Inchcape.

Jezdzili, macali. Wg nich kazda e90 ma taki luz i stuka. :!:

Pokazuje typowi szarpiac za felge na boki ze stuka a on mowi, ze na postoju zawsze stuka bo jest wspomaganie hydraliczne.

Mowie no to Pan podniesie ja usiade w srodku, uruchomimy i zobaczymy. Mowi, ze tak ma byc, ten luz to nie luz, ze jest tyle elementow: magiel, tzw jablko, drazek i na tych wszystkich suma luzow daje wlasnie takie cos.

Nie mam do nich sily :mad2: Stracilem poltorej godziny na wizyte, lacznie z dojazdem razem trzy. Oczywiscie sprawdzali to 20 minut a reszte auto stalo na hali :norty:

W ASO to chyba kolo sie musi urwac, zeby cos wymienili :cry2:

Chyba zaloze jakies 16tki runflaty zeby felg nie uszkodzic i bede latal po kocich lbach, w ta i z powrotem zeby zaczelo lomotac...moze wtedy cos zrobia. :?:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Zeti a oprócz tego że na postoju na zgaszonym słyszysz stuki ruszając kierą to czy podczas jazdy po nierównościach - dziurach słyszysz stuki? Bo jeśli nie to nie ruszałbym tego :D
Opublikowano

moja nie ma :) No ale gościu powiedział, że "każda e90" a ja mam e 91 ;)

Pokazuje typowi szarpiac za felge na boki ze stuka a on mowi, ze na postoju zawsze stuka bo jest wspomaganie hydraliczne.

Mowie no to Pan podniesie ja usiade w srodku, uruchomimy i zobaczymy. Mowi, ze tak ma byc, ten luz to nie luz, ze jest tyle elementow: magiel, tzw jablko, drazek i na tych wszystkich suma luzow daje wlasnie takie cos.

U mnie dwa razy sprawdzałem - ruszam kierownicą i żadnych luzów nie ma, a tym bardziej stuków. Zaczynając kręcić kierownicą od razu wyczuwam opór. No właśnie - a jak jest u Ciebie? Czy możesz ruszać kierownicą swobodnie np: trochę w lewo; trochę w prawo i nie wyczuwasz żadnego oporu / przełożenia na ruch kół?? Wtedy masz luz w układzie kierowniczym. Ale jeśli cały czas czujesz opór a jednocześnie słyszysz stuki to luzu nie masz tylko coś Ci napie....ala :)

A może tylko w wersjach po lifcie stuki są normalne? :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dzis bylem w Inchcape.

Nie mam do nich sily :mad2: Stracilem poltorej godziny na wizyte, lacznie z dojazdem razem trzy. Oczywiscie sprawdzali to 20 minut a reszte auto stalo na hali :norty:

W ASO to chyba kolo sie musi urwac, zeby cos wymienili :cry2:

Chyba zaloze jakies 16tki runflaty zeby felg nie uszkodzic i bede latal po kocich lbach, w ta i z powrotem zeby zaczelo lomotac...moze wtedy cos zrobia. :?:

nawet jak z luzem pojedziesz to Ci powiedza ze nie ma według nich a maglownice ogólnie w bmw to lipa straszna a teraz jeszcze w nowych stukaja niby ZF dla nich robi ale nie wiem o co chodzi z jakoscią