Skocz do zawartości

(E39) nieszczelny zbiornik przy chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od pewnego czasu zauważyłem że ubywa mi płynu chłodniczego.

Zauważyłem również że mam mały wyciek na chłodnicy a dokładnie zaraz pod zbiornikiem wyrównawczym.

Dane silnika E39 M52 2.8 I.

Słyszałem że to częsta awaria chłodnicy.Dowiedziałem się że jest tam uszczelka.Czy ktoś to już może wymieniał ?

Czy to pomaga ? A może jedynym rozwiązaniem problemu jest kupno nowej chłodnicy. :( - wiadomo koszt.

Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano

A witam witam.

No jeśli masz jakieś cenne wskazówki to mile widziane.

Myślałem żeby oprócz wymiany uszczelek dodatkowo czymś to zakleić jakimś silikonem na wysokie temperatury albo czymś podobnym.

Opublikowano

Możesz spróbować, koszty uszczelki nie są jakieś kosmiczne więc warto spróbować. A nóż widelec się uda. Opcjce z silikonem też przerabiałem :wink: niestety bez efektu.

Przy okazji jak wyciągniesz chłodnicę warto zrobić od razu termostat i zobaczyć w jakim stanie jest pompa cieczy. Termostat to nawet profilaktycznie u siebie wymieniłem bo koszty żadne a przy okazji to aż się prosiło.

Opublikowano

termostat wymieniałem 1,5 roku temu .A do pompy nigdy nie zaglądałem

Mam coś takiego że czasem na postoju jakby leciało zimniejsze powietrze ze środkowych nawiewów.

Jak tylko lekko dodam gazu i zwiększe obroty od razu leci gorące.zastanawiałem się czy to nie jest właśnie powiązane z pompą wody.Może miałeś też podobny przypadek?

Opublikowano

Jak wyciągniesz pompę to zobaczysz w jakim stanie są łopatki i czy są wszystkie (nie wiadomo jaką pompę masz założoną czy z plastikowymi łopatkami czy metalowymi).

Uszkodzona pompa może dawać taki objaw o jakim pisałeś wcześniej.

Co do ogrzewania to najpierw napraw chłodnicę. Układ musi być szczelny i dobrze odpowietrzony żeby można było coś więcej w temacie ogrzewania działać.