Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. To co mi się wczoraj i dziś wydarzyło przeraża mnie. Historia zaczyna sie ok m-c temu na zaduszki u rodziny. Nie mogłem otworzyć auta (pilot nie działa więc od m-ca otwierałem kluczykiem). Po jakieś godz prób otworzyłem awaryjnie maskę przez nerki, podłączyłem klemy od buni ojca i udało się. Zauważyłem wtedy że po włożeniu kluczyka do stacyjki świecą diody na wyświetlaczu i coś "tryka" przy akumulatorze (mam 530D touring, 1999 r.) . Odgłosy dochodziły z przekaźników w schowku, nad akumulatorem. Podociskałem je i do wczoraj było ok.....

Otóż wczoraj wybrałem się w trasę i po przejechaniu 50 km nagle w samochodzie zapaliła się kontrolka ABS i ESP i bunia straciła moc. Po chwili znów odżyła i pojechałem dalej przerażony że dobrze ze w tym czasie np nie wyprzedzałem nikogo. Po przejechaniu następnych 30 km samochód zgasł i koniec. Bez świateł i reakcji stacyjki na kluczyk stałem na poboczu. postanowiłem przez tylne drzwi pogrzebać w bagażniku i akumulatorze. Zauważyłem znów dziwne trzaski w okolicach przekaźników. Wyjąłem te 3 szare kwadratowe przekaźniki, zamieniłem 2 ze sobą i jakoś auto odpaliło. Wróciłem do domu i po drodze znów na 15 sekund auto straciło moc + ABS +ESP i po chwili znów było OK.

Dziś pojechałem do szkoły i [BAD]. Musiałem samochód zostawić i wracać autobusem. Autko znów nie otworzyło się po zajęciach (rano było ok).

Pomóżcie co mam zrobić i co jest przyczyną tych wydarzeń.

:cry2:

Opublikowano
Odp nr 1-jedź do elektryka nr 2-wszystko.A tak na poważnie objaw przypomina upalającą się masę główną że tak powiem,sprawdź kabel masowy akumulatora-jego stan i połączenie z karoserią oraz sam akumulator czy nie ma zwarcia.Pozdrawiam.
Opublikowano
od tego bym zaczął, nowy aku albo alternator. na miernik i sprawdż ładowanie, a co do otwarcia to idzie kluczykiem poczujesz lekki opor to mocniej pchasz dlaej kluczyk u mnie dodatkowo trzeba klamkę trzymać jak do otwarcia, no i pasuje też mi masa, coś nie tak z nią, sprawdż na aku, i do budy
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, podłączam się do tematu. Mam jeden kluczyk i od wczoraj nie działa mi pilot do centralnego. Nie reaguje na żaden przycisk. Auto gdy zamykam kluczykiem zamyka wszystkie drzwi i bagażnik. Uzbraja się także alarm(fabryczny). Problem pojawia się gdy chcę otworzyć samochód kluczykiem (bo pilot nie działa), wtedy uruchamia się alarm. Czy ktoś miał taki problem? POMOCY!!! z Buni korzystam codziennie i strasznie mnie irytuje kręcenie kluczykiem w tą i z powrotem aż alarm się wyłączy...
Opublikowano
Zacznij od wymiany baterii w kluczyku,pamiętaj abyś zdążył zrobić to w minutę bo inaczej będziesz musiał kodować kluczyk.
Opublikowano
Zacznij od wymiany baterii w kluczyku,pamiętaj abyś zdążył zrobić to w minutę bo inaczej będziesz musiał kodować kluczyk.

No co Ty Maciek. Ja zostawiłem kluczyk bez baterii na ok 15min. bo zapodziałem nową baterię, znalazłem, włożyłem i wszystko działa :D

Opublikowano (edytowane)

No co Ty Maciek. Ja zostawiłem kluczyk bez baterii na ok 15min. bo zapodziałem nową baterię, znalazłem, włożyłem i wszystko działa :D

Raz nie zawsze,dwa razy nie wciąż. Miałeś fuksa :lol: A co do stanu faktycznego,to zalecenie jest aby zrobić to w minutę.P.s. Dziś wyskoczył mi taki komunikat na liczniku "Remot key battery" więc u mnie też bateria do wymiany. Zgasiłem,odpaliłem i byka już nie ma,ale baterię kupię.

Edytowane przez Maciej V8
Opublikowano
To są grymasy naszych aut.Ja raz odpiąłem akumulator i musiałem przypisywać szyberdach.Po prostu auta z duszą,szkoda,że czasem tak upierdliwą.