Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem sprawić sobie coś takiego - chodzi o wersję z kablem w schowku pasażera. Nie jest tanie, ale uznałem, że malowanie/wymiana zderzaka po ew. stłuczce spowodowanej zmianą piosenek w czasie jazdy będzie bez porównania bardziej kosztowne. Pasażerka, z którą najczęściej jeżdżę ma 5 lat i nie przyjmuje do wiadomości, że mam zajęte ręce :). Ale do rzeczy, wg RealOEM to część: 65412160342 (http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=PN31&mospid=51029&btnr=65_1825&hg=65&fg=95). Kosztuje trochę ponad 1000 zł brutto, plus koszty takie jak montaż i programowanie.

Montaż chyba nie będzie super trudny i mógłbym spróbować sam, ale chciałem Was zapytać o programowanie: co to dokładnie będzie? czy mając kabelek i odpowiedni program (INPA??) dam radę to zrobić we własnym zakresie?

Czy domontowanie tego wyposażenia może się wiązać z wymogiem aktualizacji softu w samochodzie (iDrive, nowa nawigacja Business - z wyświetlaniem map)? Jak wtedy podchodzi do tego serwis? Zrobią to całościowo, czy może skasują mnie dodatkowo za aktualizację? Robociznę z programowaniem w ASO wycenili mi na ok. 600 zł netto - warto się bawić samemu czy lepiej zdać się na serwis?

Pozdrawiam

Mariusz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
INPA sluzy do diagnozy nie programowania. Pewnie ruszysz to NCS'em jak masz pojecie jezeli nie to sie nie baw bo uwalisz auto i wtedy serwis cie wykasuje. Ja bym sie sam nie bawil w rzezbe tylko podjechach do ASO niech robia, masz wtedy pelna gwarancje na urzadzenie jak sam zakladasz i cos padnie to sie potem wypna na ciebie. Poszukaj Dension GW 500, ma wieksze mozliwosci, cena wyzsza ale moze warto.
Krzysztof
Opublikowano

Jesli doposazasz auto to podczas programowania zostanie sprawdzone czy nie wymagaja aktualizacji zainstalowane w aucie sterowniki. Jak dawno auto nie bylo podpinane to na 100% zostana one zaktualizowane. Jesli masz ccc to proponuje zrobic to w aso. Ja robilem w aso w lodzi. Wszystko pysznie smiga. Mozna tez podpinac Iphona (mam podpietego 2G, nowszego nie da rady, choc byc moze da rade 3G musialbym to sprawdzic). Mialem gdzies nawet schemat podlaczenia. Musialbym poszukac. Problem jest z zainstalowaniem sterownika (puszka jest montowana nad schowkiem na rekawiczki i mocowana na dwa zipy). Ciezko sie tam dostac, a przeciez nie chcialbys zeby cos Ci stukalo podczas jazdy.

Serwis nie powinien skasowac Cie za sama aktualizacje. Niby z jakiej racji? A sterowniki zostana zaktualizowane na bank. Nawigacja nie zostanie!

Opublikowano
..i oczywiście aktualizacja jest poprzedzona pisemnym oświadczeniem użytkownika, że zgadza się na nią "na własną odpowiedzialność" nowe oprogramowanie jest wgrywane do modułów po kolei tj. jeśli wyjdzie że jakiś moduł nie przyjmuje nowego firmware wymagana jest wymiana części na nową (np. często przepływomierz).. trzeba brać to pod uwagę.
Opublikowano
Jesli doposazasz auto to podczas programowania zostanie sprawdzone czy nie wymagaja aktualizacji zainstalowane w aucie sterowniki. Jak dawno auto nie bylo podpinane to na 100% zostana one zaktualizowane. Jesli masz ccc to proponuje zrobic to w aso. Ja robilem w aso w lodzi. Wszystko pysznie smiga. Mozna tez podpinac Iphona (mam podpietego 2G, nowszego nie da rady, choc byc moze da rade 3G musialbym to sprawdzic). Mialem gdzies nawet schemat podlaczenia. Musialbym poszukac. Problem jest z zainstalowaniem sterownika (puszka jest montowana nad schowkiem na rekawiczki i mocowana na dwa zipy). Ciezko sie tam dostac, a przeciez nie chcialbys zeby cos Ci stukalo podczas jazdy.

Serwis nie powinien skasowac Cie za sama aktualizacje. Niby z jakiej racji? A sterowniki zostana zaktualizowane na bank. Nawigacja nie zostanie!

A którą wersję masz u siebie? Starą czy nową (nowa to: 65412160342)? Bo jeśli miałoby nie działać z iPhonem4 to kiepsko :(

Co do nawigacji: piszesz o mapach (te mam na DVD, więc na pewno nic się nie zmieni :)), czy o sofcie obsługującym nawigację?

Ile zapłaciłeś w Łodzi za montaż? bo dziś w Bawarii z 600 zł zrobił się już 1000 zł, ale mają to jeszcze sprawdzić :(

Pozdrawiam

Mariusz