Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Praktycznie od razu po zatrzymaniu. Mnie ten system tak irytował, że pierwsze pytanie po oddaniu samochodu demo brzmiało czy można go permanentnie wyłączyć! W dodatku (przynajmniej przy automacie) jest zauważalna zwłoka w reakcji samochodu na próbę ruszenia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie jest to mniej niż 0,5s ale dla kogoś przyzwyczajonego do natychmiastowej reakcji na puszczenie hamulca jest to odczuwalne.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jako, ze jeszcze nie jezdzilem autem ze Start/Stop mam pytanie - czy silnik wylacza sie sam natychmiast po zatrzymaniu auta, czy w kilka (ile mniejwiecej) sekund po ?

Nie jest to niezauważalne, ale dla mnie (subiektywnie) nieuciążliwe. Trwa to mniej niż 1s. i nawet z automatem daje radę. Sam się musisz przekonać ot co.

Opublikowano (edytowane)
W dłuższym użytkowaniu daje się wyczuć moment włączenia start/stop używając lżej hamulca lub bezpośrednio po zatrzymaniu puszczenie go na ułamek sekundy (bez dodawania gazu) lub gdy sytuacja na to pozwala skręcenie o pół obrotu kierownicy. Oczywiście da się też go wyłączyć przyciskiem. Niestety o tym wszystkim należałoby pamiętać, a to denerwuje. Przydałaby się opcja w iDrive. Myślę że jej brak wynika z podanej normy emisji CO2 dla naszego modelu i wynikających z niej podatków u naszych zachodnich sąsiadów. Edytowane przez radex321
Opublikowano
W dłuższym użytkowaniu daje się wyczuć moment włączenia start/stop używając lżej hamulca lub bezpośrednio po zatrzymaniu puszczenie go na ułamek sekundy (bez dodawania gazu) lub gdy sytuacja na to pozwala skręcenie o pół obrotu kierownicy. Oczywiście da się też go wyłączyć przyciskiem. Niestety o tym wszystkim należałoby pamiętać, a to denerwuje. Przydałaby się opcja w iDrive. Myślę że jej brak wynika z podanej normy emisji CO2 dla naszego modelu i wynikających z niej podatków u naszych zachodnich sąsiadów.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

wg serwisu start/stop działa tylko jeżeli turbina ma poniżej 90 st.

byłem w serwisie i pokazali mi taki zapis z kluczyka

ja używam i chwalę bo mniej pali

jak chce trochę poszaleć to wyłączam

Opublikowano
Nie mam i nie zaluje. W sumie to dziwne, ale nigdy w zyciu nie prowadzilem samochodu z systemem S&S, musi to byc odczucie osobliwe.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
  • Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)
Nie mam i nie zaluje. W sumie to dziwne, ale nigdy w zyciu nie prowadzilem samochodu z systemem S&S, musi to byc odczucie osobliwe.

A mnie się to podoba (póki się coś nie zepsuje :wink: ). System czasem potrafi spłatać niezłego figla np. kiedyś na skrzyżowaniu, gdy S&S wyłączył silnik, zmieniłem ustawienia na SPORT (wtedy samoczynnie silnik wystartował :duh: , a S&S go zdusił i silnik zgasł razem z zapłonem... zielone się zrobiło, a ja musiałem odblokować hamulec postojowy, odpalić silnik... większość ludzi mnie obtrąbiła i objechała (samochodem i słownie).

Edytowane przez wodzik2
Opublikowano
z mojego krótkiego doświadczenia z X3 wiem,że jak przełączę na sport to auto nie gaśnie-z kolei jak przykładowo na skrzyżowaniu, gdy pojazd zgaśnie,nastawię opcję sport (dla lepszego efektu :D ) samochód natychmiast odpala.Problemu jaki miał wodzik nie stwierdziłem póki co u siebie :twisted: