Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Z racji tej że kończą mi się opony letnie - mam możliwość zakupu w dobrej cenie na przyszły sezon opon letnich w rozmiarze: 225/40/R18

Na zimę mam 225/50/R16

Co prawda wiem że zalecany jest rozmiar 245/40/18 lub szersze kapcie ale do znawców tematu czy rozmiar wymieniony wyżej podejdzie do E60 ?

Czy będą jakieś przekłamania licznika - problemy, czy RSC będzie prawidłowo działał ??

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
cze u siebie mam obecnie 225/45/18 i powiem ci szczerze że nie wygląda to dobrze. Przód jeszcze jako tako ale z tyłu jest nieciekawie taka mała jakaś ta oponka. a ty jeszcze niższy profil chcesz włożyć wiec myślę, że będzie to całkowite nieporozumienie.
Opublikowano

:) dzięki za wypowiedzi - teraz mam 225 więc wiem jak wygląda z tył samochód - nie jest tragicznie. Profil jest ten sam co przy 245 (zamiennik jest węższy)

Dimas - co do twojej wypowiedzi - kalkulator opon i zamienników wskazuje inaczej niż ty podałeś (wzór 245/40/18)

średnica (mm) różnica średnic (mm) różnica średnic (%)

opona wzorcowa 653.2 mm 0 mm 0 %

zamiennik 1 637.2 mm -16 mm -2.51 %

Róznica w prędkości

Wzorzec 50 km/h 100 km/h 150 km/h

zamiennik 1 48.74 km/h 97.49 km/h 146.23 km/h

Opublikowano
A jak Ci się sprawuja zimówki , nie za niski profil jak na zimę ? Ja mam na zime na 225 55 16 i mam wrazenie że za nisko auto stoi i chciałem w tym sezonie wrzucić 225 60 16.
Opublikowano
Na zimówkach o tym rozmiarze/profilu jeździ się dobrze. Opony mam już drugi sezon (ogólnie jest trzeci dla tego kompletu przy 20kkm rocznego przebiegu). Auto faktycznie wygląda nieco dziwnie (kółeczka jak przy taczkach) jakby taki przykurcz/przykuc ale w zimie mało kto patrzy - auto usyfione zaśnieżone więc nie ma stresu.
  • 5 lat później...