Skocz do zawartości

E36 compact szyba drzwi bocznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam compacta E36 pięcio drzwiowy, przy otwieraniu szyby drzwi mechanizm się opuścił a szyba przekrzywiła jak ją wyjołem to okazało się że odspoiła się od prowadnicy znaczy zostało mi w rękach samo szkło i pytanie czy szyba jest przyklejana do prowadnicy czy inaczej montowana, dzięki za pomoc.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cześć, zamiast pisać nowy to odświeżam temat.

Posiadam 316i compact i mam problem z elektryczną szybą boczną od strony kierowcy. Poprzednio prawdopodobnie odmocowała sie z jednej strony (spinka) ponieważ szyba krzywo wjeżdżała na górę, i bez pomocy rączek nie dało się jej prawidłowo zamknąć. Po wizycie u mechanika (wymiana oleju) coś skopaliśmy tak, że szyba w ogóle nie reaguje na przyciski, ale słychać silniczek, który coś tam chce robić.

Chcę zobaczyć co się stało w środku ale:

nie wiem jakiego śrubokrętu użyć do odkręcenia tapicerki bocznej. Znalazłem tylko jedno wejście na 6 kątny, pod uchwytem. Jak troszeczkę się rozeznawałem w temacie podobno mają być 2 w tym modelu (gdzie jest 2gi?), chyba że jestem w błędzie i trzeba odkręcić tylko tę jedną. No i jaki śrubokręt? Skąd go wziąć? Czy to zwykły imbusowy może być? (Wystarczająco długi aby tam wsadzić)

Druga sprawa to, kleje i zatrzaski wokół tapicerki bocznej. Podobno przy ściąganiu są bardzo łamliwe i poleca się od razu wymieniać na nowe. Czy to ma sens, jeżeli na początku chcę zobaczyć co się w środku dzieje a dopiero potem z częściami do mechanika etc. Albo jak się okaże że to tylko spinka czy przykleić do prowadnicy, to samemu się tym zająć?

I ostatnie pytanie o SRS. Ten model posiada side airbagi. Przy majstrowaniu odłączam aku, po zdjęciu tapicerki odłączam SRS. I teraz pytanie. Chcę sprawdzić jak szyba reaguje co się dzieje, toteż z odłączonym SRS podłączam aku i sprawdzam szybę. Ale czy po ponownym odłączeniu akumulatora i powrotnym podłączeniu SRS, wszystko będzie grało z powrotem? Czy istnieje ryzyko że się SRS odpali bo jakiś fault code powstanie?

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Opublikowano

Aby odkręcić tą śrubkę potrzeba kupić odpowiedni klucz. Nazwa to trox taki jak tu http://allegro.pl/polmar-neo-09-516-klucze-trox-magnetyczne-9-szt-i3123082882.html Jaki dokładnie rozmiar nie pamiętam. Ogólnie klucz nie musi być markowy wystarczy tani bo siły są małe. Jak wykręcisz tą śrubkę to trzeba ściągnąć cześć uchwytu zewnętrzną. 2 śrubka będzie widoczna po ściągnięciu części uchwytu u góry. Aby zdjąć opaskę na uchwycie do otwierania drzwi trzeba odciągnąć tyłem i przesunąć do przodu.

Co do zaczepów u mnie było 10 dookoła drzwi. Ja miałem oderwane od tapicerki. Ogólnie taki zacisk strasznie trudno wypiąć. Wypina się zaciski podważając je. W moim wypadku przykleiłem zaciski do tapicerki i zapięły się idealnie ponownie. Trzeba uważać aby nie oderwać ich od tapicerki.

Ja mam bez airbag. Z tego co wiem trzeba odłączyć akumulator i odczekać jakiś czas.