Skocz do zawartości

325td Cieknący olej w okolicach obudowy filtra oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie:) Posiadam BMW e36 325 td z 93r. Zauważyłem ostatnio wyciek oleju. Nie jest tego dużo (przez noc kilka kropel w garażu). Długi czas nie mogłem zlokalizować miejsca wycieku. Okazało się, że łapa trzymająca silnik jest cała od oleju. Wydaje mi się, że cieknie w okolicach dwóch rurek, które wychodzą z obudowy filtra oleju do chłodniczki oleju, ale do końca nie jestem pewien. Dokręciłem trochę śrubę trzymającą docisk tych rurek w obudowie filtra, ale nic nie pomogło. Czujnik oleju jest suchy. Moje pytanie to-czy te rurki mają jakieś uszczelniacze i co z tym wogóle zrobić. Prosze o pomoc.

______

Proszę się na przyszłość zapoznać z tym:

viewtopic.php?f=68&t=120678

bo inaczej będę takie wątki zamykał. Tym razem tytuł poprawiłem. mattiss

Opublikowano
Przemyj to i zobaczysz gdzie cieknie. Najprawdopodobniej jak kolega radzi wyżej uszczelka pod obudową. W ASO koszt zestawu około 30zł.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
dokladnie jak kolega napisal to element 12.mialem to samo.ja za ta uszczelke dalem 17 zl. tylko wymienic ja ciezko mnie mechanik skasowal jakies 300 zl o ile dobrze pamietam bo musial dokupic chyba z litr oleju jeszcze.

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

Opublikowano
Powracam do tematu. Wyżej została zdiagnozowana usterka czyli przeciekająca uszczelka pod filtrem oleju( gdyby miał ktoś wątpliwości dodaje link od kolegi "Kolczasty" gdzie jest przedstawiony rysunek element nr 12 to właśnie ta uszczelka http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CC11&mospid=47445&btnr=11_1278&hg=11&fg=30 ). Tylko mam mały problem- byłem w dwóch sklepach motoeyzacyjnych, przeszukałem Alledrogo i kilka innych sklepów internetowych i nigdzie nie mogę takiej uszczelki znaleźć. Mógł by mi ktoś podrzucic jakiś link gdzie jest do kupienia ta właśnie uszczelka? Proszę o pomoc.
Opublikowano
[...]Mógł by mi ktoś podrzucic jakiś link gdzie jest do kupienia ta właśnie uszczelka? Proszę o pomoc.

Skontaktuj sie z najblizszym ASO. Jak masz daleko a dobrze zagadasz to powinni nawet ci wyslac poczta/kurierem.