Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem i potrzebuję porady. Mianowicie. Niedawno podczas jazdy zaczęło mi coś stukać w komorze silnika/skrzyni (Stukać to mało powiedziane - dźwięk jakby miał rozpaść się silnik). Wymieniłem komplet sprzęgła, ponieważ już wcześniej hałasowało łożysko oporowe. Niestety po założeniu nowego nic się nie zmieniło. Odpaliliśmy silnik bez skrzyni i stuki takie same jak wcześniej. I tu moje pytanie. Czy możliwe jest aby koło dwumasowe stukało nawet wtedy kiedy ściągnięta jest skrzynia biegów i odkręcony docisk? Dodam że na wysokich obrotach stuki ustają.
Opublikowano
Sprawdzałem. Jest tam delikatny luz ale miałem już auto w którym poszedł dwumas i ten luz tutaj to niebo a ziemia. Chodzi mi tylko czy jest możliwe żeby dwumas stukał przy zdjętej skrzyni i sprzęgle, bo jeśli tak to muszę podstawić inny dwumas, jeśli nie to muszę szukać przyczyny w silniku
Opublikowano
Oby nie kolejny ale boję się, że tak niestety się to skończy. Za chwilę jadę na endoskop. Może coś zobaczymy i będę wiedział więcej.
Opublikowano
ja mialem kolego identycznie jak ty...tez myslalem ze to skrzynia wyciaglismy skrzynie, wlozylismy inna i pojezdzilem 1,5 dnia...i poszlo do konca...przykro mi..
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie witam po kilku dniach. Na endoskopie za dużo nie zobaczyliśmy. jakiś odłamek/nagar na drugim tłoku od szyby (człowiek od endoskopu przesunął ów obiekt więc nie był to odprysk na tłoku). Oddałem samochód do mechanika, który zajmuję się BMW..

I teraz najdziwniejsze co wynikło. Już po odstawieniu na lawecie do mechanika, po odpaleniu okazuje się że silnik nie stuka... :shock: Troche pochodził, rozgrzał się i stuki pojawiły się, ale tylko przy schodzeniu z obrotów powyżej 4tys. Mechanik próbował później wywołać stuki i na kilka prób tylko dwa z nich zaowocowały stukaniem.

Co myślicie? Przecież wał korbowy sam by się nie naprawił, więc jeśli by się ukręcił to do końca i tyle. Mechanik do tego mówi że przy ruszaniu auto żabkuje. On stawia na to że będzie to dwumas, który w tym momencie zablokował się w pozycji, która nie wywołuje stukania ale w każdej chwili może zacząć stukać na nowo.

Mam mieszane uczucia, póki co kombinuje dwumas do wrzucenia na "próbę". Jeśli się nie uda to będę chyba zmuszony do zakupienia nowego i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano
Dokładnie. Wcześniej stukało cały czas. Przy ostatnim odpaleniu tylko jak schodził z obrotów. Zdarzyło się też raz tak, że przy 'kręceniu' stukał a jak odpalił to cisza. Dwumas byłby lepszym rozwiązaniem od wału korbowego. Najgorzej będzie jeśli nie znajdę dwumasu do pożyczenia, kupię nowy i okaże się, że jednak to coś innego..
Opublikowano

Mam potwierdzenie że to na 100% dwumas. W tym przypadku to w sumie dobra wiadomość.

Już po wymianie. Miałem pisać wcześniej ale czasu brak. Jednak jak się okazuje przy zrzuconej skrzyni dwumas też może ostro hałasować. Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi.