Skocz do zawartości

316i uszkodzony alternator?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

mam problem ze swoim bmw 316i. Od wczoraj nie ładuje mi akumulatora. Jak wkładam kluczyk i przekręcam to nie pokazuje się kontrolka akumulatora, a gdy odpalę to świeci się delikatnie. Dodatkowo nie działa mi prawy kierunkowskaz nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Uszkodzony jest alternator czy może coś z elektryką ? Nie wiem czy to jest ważne ale 2 dni temu odpalałem samochód na "pych", i wtedy w sumie zaczęły się problemy.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Podejrzewam,że to na 99% wina alternatora. Teraz po odpaleniu bierze prąd z samego akumulatora i nic goniedoładowywuje w skutek czego mogą przygasać ci zegary ,nie działać światła itp. wszystko zależy od tego jak dobry masz akumulator:). Musisz podjechać do elektryka i niech zajrzy ci do niego.Odpalałeś go ze spychu bo zapewne padł ci akumulator, a padł ci dla tego ,że nie było wcześniej ładowania. Więc chyba masz już odpowiedź:D Ozdrawiam!!
Opublikowano
Skoro mogłem wtedy odpalić na pych to raczej alternator musiał działać, bo jak inaczej by ruszył jesli nie z akumulatora?
Opublikowano
Moze masz gdzies przebiscie na kablach..ja bym najpierw sprawdzil pasek czy jest dobrze naciagniety i czy jest wogole dobry..;Pa pierwsze to sprawdz ladowanie..;)
Opublikowano
Napięcie na spoczynku coś koło 11,5 podczas odpalania 9,5 i później ~11,25 niezmiennie, niezależnie od obrotów silnika.
Opublikowano
Czyli jednak padl alternator. To teraz małe pytanie, Wymiana takiego alternatora jest trudna ? Dużo części trzeba demontować i co z tym paskiem ?
Opublikowano

Paski wymienione, nowy (używany) alternator zamontowany i już wszystko działa jak powinno.

Wielkie dzięki panowie (i panie?)