Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie i Panie

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem BMW :) i pojawiają się pierwsze pytania!!

1. Od czasu do czasu wyskakuje za raz po uruchomieniu samochodu błąd tylnego lewego kierunkowskazu, przyjrzałem się temu z bliska

i co się okazało: rzeczywiście czasami n początku kierunek nie świeci ale tylko przez chwilę (żarówka dobra) a dodatkowo światła z tyłu (ogólnie)

świecą słabiej... zacząłem poruszać wtyczką i światła przygasają lub świecą mocniej...

Zastanawiam się czy to wina tylko przewodów które trzeba wyczyścić czy coś poważniejszego...

2. czuje zapach spalin w samochodzie za raz po odpaleniu :( z tego co czytałem to wymiana kolektora tak??

Opublikowano
1. Sprawdz czy nie masz rozszczelnionej lampy, jak odbłyśnik jest zabrudzony to wtedy lampa słabiej świeci. A jeśli do środka dostaje się woda to być może pojawiła się korozja, dlatego nie kontaktuje zarówka.
Opublikowano
Witam Panowie i Panie

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem BMW :) i pojawiają się pierwsze pytania!!

1. Od czasu do czasu wyskakuje za raz po uruchomieniu samochodu błąd tylnego lewego kierunkowskazu, przyjrzałem się temu z bliska

i co się okazało: rzeczywiście czasami n początku kierunek nie świeci ale tylko przez chwilę (żarówka dobra) a dodatkowo światła z tyłu (ogólnie)

świecą słabiej... zacząłem poruszać wtyczką i światła przygasają lub świecą mocniej...

Zastanawiam się czy to wina tylko przewodów które trzeba wyczyścić czy coś poważniejszego...

2. czuje zapach spalin w samochodzie za raz po odpaleniu :( z tego co czytałem to wymiana kolektora tak??

1. Dzisiaj przerabiałem podobny temat

Wyczyść styki przy żarówkach i wtyczkach, porozginaj delikatnie styki w oprawkach

Możesz też wszystko potraktować jakimś kontaktronem

2. Odpal zimne auto i zajrzyj pod maskę

Jeśli pojawi się dym to masz gdzieś nieszczelność i jest to prawdopodobnie kolektor

pozdrawiam

Opublikowano
Ad 2. A jeśli nie leci dym, to może być to plecionka pod autem przy wydechu, ja tak miałem że jak auto było rozgrzane to czasem czułem delikatnie spaliny - okazała się ta plecionka.
Opublikowano
może być to korozja konektorowa, wyczyścić dokladnie styki w lampie. Może też być naderwany kabel w wiązce w łączeniu klapy z nadwoziem albo zdarta z niego izolacja w wyniku uszkodzenia.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv