Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

poszukuje rozmiaru opon do e30 wiem ze seryjnie wychodzily one na 205/55/15. Samochod bedzie obnizony -40/-35. I tutaj pytanie czy warto zakladac na tyl szersze opony dla poprawienia trakcji, czy te 205 wystarcza? I czy po obnizeniu samochodu standardowy rozmiar opon bedzie ok, czy szukac czegos na nizszym profilu? Posiadam felgi 7Jx15" z et37 oraz oryginalnymi dystansami bmw 20mm.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kwestia czy pytasz o zimówki czy o letnie?

Zimówki mogą być węższe (chociaż nie schodziłbym przy 2.8 na mniej niż 205) zwłaszcza jeśli dużo jeździsz w śniegu - wtedy jest większy nacisk na małą powierzchnię i opona lepiej się "wgryza".

Na lato możesz pójść szerzej, ale to kwestia opony - są takie co przy 205 będą kleiły wystarczająco dobrze i takie co będą mieliły jak oszalałe, a ty będziesz gubił trakcję...

Osobiście zostałbym przy profilu 205 i zainwestował w dobrą gumę.

Opublikowano
Chodzi mi o opony letnie w zimę e30 będzie stała w garażu. Czyli uważasz ze lepiej poszukać dobrej opony 205 niż cokolwiek 215? Bo wg. kalkulatora rozmiarów opon musiałaby to być 215/50/15 a z tego co wiem to o takie opony dosyć cieżko.
Opublikowano

205 to za wąsko do tego silnika, szczególnie jeśli nie masz szpery, będziesz miał spore problemy z trakcją przy dynamicznych startach i szybko zjedziesz opony

ja bym założył 215 na twoim miejscu, szerzej na tak wąskie felgi nie ma sensu

Opublikowano

Wcale nie za wąsko.

Po pierwsze dlatego, ze różnica w przyczepności pomiędzy 205, a 215 nie jest aż tak ogromna. Oczywiście przy założeniu porównywania DOKŁADNIE TAKIEJ SAMEJ OPONY w tych dwóch rozmiarach.

A po drugie dlatego, ze tak jak pisałem powyżej - dobra opona o szerokości 205 będzie trzymała o wiele lepiej, niż słabsza nawet 225.

Opublikowano
205 to za wąsko do tego silnika, szczególnie jeśli nie masz szpery, będziesz miał spore problemy z trakcją przy dynamicznych startach i szybko zjedziesz opony

ja bym założył 215 na twoim miejscu, szerzej na tak wąskie felgi nie ma sensu

bez przesady, 205 z całą pewnością wystarczy przy dobrej gumie.

U mnie w ciężkim e46 przy tym silniku 205 wystarcza z całą pewnością, szpery nie mam i bieżnik szybko nie ginie.

A jak ma polatać bokiem to tym bardziej przy tej mocy nie szedł bym w szerszy kapeć.