Skocz do zawartości

Rozmiar opon do e30 m52b28

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

poszukuje rozmiaru opon do e30 wiem ze seryjnie wychodzily one na 205/55/15. Samochod bedzie obnizony -40/-35. I tutaj pytanie czy warto zakladac na tyl szersze opony dla poprawienia trakcji, czy te 205 wystarcza? I czy po obnizeniu samochodu standardowy rozmiar opon bedzie ok, czy szukac czegos na nizszym profilu? Posiadam felgi 7Jx15" z et37 oraz oryginalnymi dystansami bmw 20mm.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kwestia czy pytasz o zimówki czy o letnie?

Zimówki mogą być węższe (chociaż nie schodziłbym przy 2.8 na mniej niż 205) zwłaszcza jeśli dużo jeździsz w śniegu - wtedy jest większy nacisk na małą powierzchnię i opona lepiej się "wgryza".

Na lato możesz pójść szerzej, ale to kwestia opony - są takie co przy 205 będą kleiły wystarczająco dobrze i takie co będą mieliły jak oszalałe, a ty będziesz gubił trakcję...

Osobiście zostałbym przy profilu 205 i zainwestował w dobrą gumę.

Opublikowano
  • Autor
Chodzi mi o opony letnie w zimę e30 będzie stała w garażu. Czyli uważasz ze lepiej poszukać dobrej opony 205 niż cokolwiek 215? Bo wg. kalkulatora rozmiarów opon musiałaby to być 215/50/15 a z tego co wiem to o takie opony dosyć cieżko.
Opublikowano
Czyli uważasz ze lepiej poszukać dobrej opony 205 niż cokolwiek 215?
Oczywiście!
Opublikowano

205 to za wąsko do tego silnika, szczególnie jeśli nie masz szpery, będziesz miał spore problemy z trakcją przy dynamicznych startach i szybko zjedziesz opony

ja bym założył 215 na twoim miejscu, szerzej na tak wąskie felgi nie ma sensu

Opublikowano

Wcale nie za wąsko.

Po pierwsze dlatego, ze różnica w przyczepności pomiędzy 205, a 215 nie jest aż tak ogromna. Oczywiście przy założeniu porównywania DOKŁADNIE TAKIEJ SAMEJ OPONY w tych dwóch rozmiarach.

A po drugie dlatego, ze tak jak pisałem powyżej - dobra opona o szerokości 205 będzie trzymała o wiele lepiej, niż słabsza nawet 225.

Opublikowano
205 to za wąsko do tego silnika, szczególnie jeśli nie masz szpery, będziesz miał spore problemy z trakcją przy dynamicznych startach i szybko zjedziesz opony

ja bym założył 215 na twoim miejscu, szerzej na tak wąskie felgi nie ma sensu

bez przesady, 205 z całą pewnością wystarczy przy dobrej gumie.

U mnie w ciężkim e46 przy tym silniku 205 wystarcza z całą pewnością, szpery nie mam i bieżnik szybko nie ginie.

A jak ma polatać bokiem to tym bardziej przy tej mocy nie szedł bym w szerszy kapeć.