Skocz do zawartości

Jakie opony zimowe do 520.i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Pilnie potrzebuje waszej pomocy przy wyborze opony

Mam na zimę felgi stalówki piętnastki i chcę założyć nowe zimowe opony 195/65 R15

Mogę kupić ten rozmiar w dobrej cenie czy myślicie że ten rozmiar opony będzie się dobrze zachowywał zimą

Mam e34 z silnikiem 20.I z 92 roku

nigdy nie jeździłem samochodem z napędem na tylną oś to moja pierwsza zima, więc wdzięczny będę za radę..:)

Opublikowano

Cześć.

Dokładnie taki rozmiar opon zimowych mam u siebie i nie zauważyłem żadnych problemów. Oczywiście w zimie z tylnym napędem trzeba bardziej uważać, ale to kwestia przyzwyczajenia. Ja przygodę z samochodami zaczynałem od dużego fiata więc też tylnonapędowy był to bolid :D . Potem były różne przednionapędowe i od pewnego czasu jest E34, czyli znowu napęd na tył. Jest trochę inny styl jazdy, ale jak będziesz jeździł bez szaleństw i z głową to wszystko powinno być ok. Poświęć sobie tę zimę na przyzwyczajenie się do samochodu a następne lata polecą z górki.

Powodzenia

Opublikowano

Oczywiscie, ze opony 195/65 R15 ci podejdą, maja tylko jedna wade - e34 na nich wyglada smiesznie, wiem bo sam takie nowe zimowki kupilem w poprzednim sezonie...

Proponowalbym zainwestowanie w rozmiar 205 :)

Opublikowano

No to może i ja sie wypowiem :)

Jako, że poprzednia zima byla moja pierwsza za kolkiem, to od razu rzucilem sie na gleboka wode, gdyz zasiadlem za sterami BMW :)

Sam mialem taki rozmiar opon w aucie u siebie i bylo ok. Bunie mam rowniez z motorem 2.0, wiec bedzie ok.

PS. Nie wiem jak Wy ale ja czekam na zime :P

Opublikowano
Zimówki powinny być węższe,niż kapcie letnie.Tak więc 195/65/15,będzie rozmiarem odpowiednim.Ważna jest również i sama opona-jej bieżnik.Jedne świetnie spisują się na śniegu,a już na błocie pośniegowym,są kiepskie i odwrotnie.Nie napalaj się,że cena niska.Nieraz warto,dołożyć parę groszy i kupić lepsze opony.
Opublikowano
Kolego CICHY,wydaje mi się,że w trudnym okresie zimowym,ważniejsze jest bezpieczeństwo jazdy niż ładny wygląd.No,chyba że,ktoś w zimę nie jeździ,tylko autko odstawia na kołki i mu się przygląda-bo ładnie wygląda.Węższe kapcie zimowe,mają także spory wpływ,na ekonomię jazdy w tym okresie roku.
Opublikowano

Dziękuje wszystkim za rady

Zakładam więc 195/65/R15

Zgadzam się z kolegą bezpieczeństwo i ekonomia przede wszystkim

Na lato mam aluski 16tki, a na zimówkach i tak jeździmy 3 - 4miesiące, więc wygląd ma tu drugorzędne znaczenie

Aluski na zimę to zły pomysł niszczą się i źle zanoszą zimę. Sól, piasek robią swoje, wiem coś na ten temat...

Oczywiście kupuje nowe opony żadnych używek.

Kto troszkę jeździ wie czym jest dobra opona i jak wielkie ma znacznie na kulturę jazdy ergonomie i wygodę w prowadzeniu.

Jestem przeciwnikiem używanych opon.

Wiem, że nie zawsze każdego stać ale nową opnę ale ona starczy na kilka ładnych sezonów, używka zazwyczaj nawet dziesięcioletnia to inwestycja na jeden góra dwa sezony....

Pozdrawiam wszystkich i życzę bezpiecznej zimy na polskich drogach

Opublikowano
ale czy 205 jest mocno gorsza od 195? jasne że węższa opona lepiej się sprawdza w kopnym śniegu itp. , ale już na suchym asfalcie(odśnieżonym) to już różnicy raczej nie czuć. jeżeli kolega wybiera 195 to nic złego nie powiem.

Tylko BMW jest samochodem , inne auta to wyrób samochodo-podobny.

Reanimacja:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=228175

Opublikowano

Tak jak pisalem; e34 wyglada smiesznie na oponach 195, jak kasa nie jest ograniczeniem to bierz 205 - z resztą to jest "standardowy" rozmiar do e34

Wczoraj sobie porownalem dwie opony organoleptycznie, bo zlapalem gume :( moja pierwsza... no i lewy tyl mam 225/55/16, a prawy tyl z zapasu to 195/65/15 i roznica w wygladzie jest kolosalna

p.s. oryginalny lewarek bmw jest w pyte, wymiana kola zajela mi jakies 10min, lacznie z wszystkimi czynnosciami towarzyszacymi, lacznie z bluzgami :)

Opublikowano

standardowy rozmiar do m20b20, to 195/65/r15. do m50b20 205/65/r15.

ja mam 12v i kupilem 195/65/r15 debica frigo 2 i polecam je z czystym sumieniem.