Skocz do zawartości

316i problem z woda w aucie(nie drzwi) oraz centralny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

stalem sie niedawno szczesliwym posiadaczem bmw serii 3, na razie nie szczesliwym. wszystko jest fajnie ale, ciagle walcze z woda w aucie. popodklejalem wszystkie maty w drzwiach, ucieszony ze juz nei bedzie cieklo po polaniu auta woda ze szlaucha - znowu mokro. mokry jest dywanik pasazera z przodu. woda znalazla sobie ujscie gdzies nad schowkiem. wszystko pozaznaczalem na zdjeciach (3 zdjecia pozyczylem od innego kolegi ale nie napisal jak sobie z tym poradzil, sa to ostatnie zdjecia w galerii) posiadam szyberdach, ale po sowitym polaniu woda prosto w odplywy woda leci na ziemie zaraz obok kola. zdemontowalem dzisiaj schowek, scianka zaraz przed drzwiami przy prawej nodze pasazera jest cala mokra. nie wyciagalem jeszcze akumulatora bo juz sie dzisiaj ciemno zaczelo robic. co jeszcze ... uszczelki przy ramionach wycieraczek wygladaja jak nowe, odplywy przy filtrze kabinowym sa drozne, jednak na filtrze zbiera sie troszeczke wody. nie mam zielonego pojecia skad ta woda sie tam dostaje ... link do zdjec: https://picasaweb.google.com/exeq17/WodaWBmw?authuser=0&feat=directlink

druga sprawa, centralny zamek dzialal bez zarzutu caly czas. jadac dzisiaj z moja kobieta mielismy zamkniete drzwi przez guzik na konsoli srodkowej. wysiadla pociagajac dwa razy za klamke drzwi czyli normalnie. jednak jak juz dojechalem do siebie do domu zamykajac drzwi zauwazylem ze cycek, od drzwi przez ktore wysiadala, nie schowal sie ale drzwi sa zamkniete. po wcisnieciu cycka od srodka, zamknieciu auta od zewnatrz i po otworzeniu wszystkie cycki wyskakuja, ale jak juz zamykam spowrotem auto to cycek drzwi pasazera sie nie chowa ale drzwi sa zamkniete...

bardzo prosze o pomoc zima idzie a w aucie woda...

Edytowane przez exeq
Opublikowano

Odklej matę i podklej we wnęce drzwi folię. Boki szczelnie przyklej do blachy od wewnątrz a dół zrób dłuzszy i luźno opuść do samego dołu.

Czym byś nie skleił to mata się za chwilę odklei, ja mam tak zrobione wszystkie 4 drzwi.

Jeśli idzie o zamek, to ja nigdy nie otwieram zamkniętego na "dwa razy" klamką od środka. Mam wrażenie że coś urwie się zaraz bo za pierwszym razem klamka idzie dziwnie i nagle luźno. zawsze otwieram najpierw z przycisku i dopiero klamką.

Mogło coś spaść u ciebie na łączeniu klamki z cypelkiem w drzwiach, musisz zdjąć tapicerkę i zobaczyć.

Opublikowano
Niestety napewno nie sa to drzwi, maty dzisiaj skontrolowane i poprzyklejane na nowo. woda leci napewno z miejsca zaznaczonego czerwonymi kolkami w tej niebieskiej bmw (3 ostatnie zdjecia w galerii) to juz jest scianka za przednim blotnikiem.
Opublikowano

Mówię ci że to przez matę. Musiał byś ją skleić maszynowo klejem butylowym (tak jak fabrycznie), żeby było szczelnie.

Ja też widziałem że mata przylega a woda znalazła ujście i się sączyła. Jak zdejmiesz matę i zaczniesz lać wodę to zobaczysz jak dużym strumieniem wpada do wnęki i przelewa się po otworach do środka. to nie jest cienka strużka a konkretny wodospad. Wtedy bedziesz wiedział o co chodzi mi z tą folią pod spód.

Opublikowano
poprawilem link do galerii bo nie dzialal. napewno nie sa to drzwi. folie wlasnie dawalem wszystko jest tip top przyklejone. jak juz pisalem wczesniej i zaznaczylem na zdjeciu leje sie z jednej ze srub trzymajaca schowek. mokra jest scianka tam gdzie sa np zawiasy drzwi badz guma w ktorej sa kable ktore ida do drzwi. jest ona cala mokra a wogle nie ma nic do czynienia z drzwiami. pozatym dzisiaj dokladnie i skrupulatnie badalem drzwi i wykluczam je na 110%.
Opublikowano

z tym miejscem o którym piszesz, to mnie się kojarzy, żebyś zajrzał pod akumulator. U mnie jest troche inaczej bo aku jest w bagażniku, a w tym miejscu co ty masz aku to ja mam podgrzewacz elektryczny, ale w tej wnęce na ścianie grodziowej jest uszczelka, taka osłona gumowa przez którą biegnie główny kabel prądowy. jeśli ona by przepuszczała to woda właśnie by wlewała się za schowkiem pasażera. ps do klejenia maty wygłuszającej w drzwiach bardzo dobra jest masa klejąco-uszczelniajaca firmy boll.

link z fotkami nadal nie działa.

A co do mokrego filtra kabinowego to przepuszcza uszczelka podszybia http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=133342&p=1153785&hilit=podszybia#p1153785

a że jako jesteś posiadaczem od niedawna, w grę też wchodzi opcja, że po kolizji zostało coś źle naprawione i jest po prostu nieszczelność, której nie znajdziesz w żadnym ze "standardowych" miejsc gdzie sie przydarzają przecieki typu wygłuszenie drzwi, odpływy z szyberdachu, odpływ skroplin z nagrzewnicy itp.

tu widać o którą gumę chodzi na drugim zdjęciu od dołu, przy okazji możesz popatrzeć gdzie są otwory technologiczne ;) ...http://angliki.info/content/bmw-e36-320d-2000r-247/

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Zagladalem pod akumulator, odplywy byly drozne, jedyny odplyw jaki byl zapchany to w blotniku. znajduje sie on przy plastikach ktore leca od szyby przy blotniku. odetkalem go ale jednak to nie bylo to. problemem byla zle wklejona szyba.. dzisiaj wkleilem ja ponownie i mam nadzieje ze juz bedzie okej bo mnie szlag trafi : ) z centralnym zamkiem sobie tez poradzilem, mianowicie 'cycek' sie chowal jak nie bylo tapicerki drzwi, zamontowalem spowrotem tapicerke i sie nie chowal, wystarczylo leciutko odgiac pret 'cycka' i smiga.