Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano
no właśnie nie wiem czy w proffesionalach też występują te dwie wersje... bo w business podobno tak.

W wersji po lifcie są 2 typy radyjek Professional. Pierwszy typ z gniazdem MOST (czyli obsługa Logic7, bluetooth, etc...) oraz bez MOST tylko wyjścia "miedziane"...

• Członkowie klubu
Opublikowano
Mialem business i zmienilem na professional po lifcie, nic nie trzeba kodowac, wkladasz i dziala.

no właśnie, głównie chodzi o to, czy radio pro ma ten limiter, który przy wysokim poziomie głośności przytłumia bas? I czy bawiłeś się z montażem wyjścia na wzmak?

Jeśli jest zakodowane na Stereo to dźwięk poddawany jest korekcji i tony niskie są tłumione przy głośniejszym słuchaniu.

Jeśli planujesz budowę zestawu audio i chcesz zasilać wszystkie głośniki z dodatkowego/zewnętrznego wzmacniacza to najlepszym rozwiązaniem jest przekodowanie radyjka na Hifi.

Podstawową zaletą tego rozwiązania jest to, że otrzymujesz płaski sygnał bez korekcji i żadnych limiterów, nie musisz wyprowadzać tzw. "czinczy" z radia - podłączasz się pod wyjścia głośnikowe z radia, ponieważ po przekodowaniu na Hfi pojawia się tam sygnał liniowy o poziomie max. 5V...

Opublikowano
Mialem business i zmienilem na professional po lifcie, nic nie trzeba kodowac, wkladasz i dziala.

Miałeś fart i kupiłeś radio zakodowane pod system stereo. Jeśli kupiłbyś z zestawu Hifi lub Logić7 to byś miał problem. Grałoby bardzo cicho (Hifi) lub wcale Logic7.

Ponadto bez kodowania auto straciło możliwość programowania całego auta przez ISTA/P w ASO, ponieważ w kluczu VO w dalszym ciągu masz zapisane radio business.

Dzieki za info, jak widac w BMW z doposazaniem jest wiecznie pdo gorke :D Ja w zwiazku z powyzszym temat wymiany radia sobie odpuszczam, szczegolnie jesli nie ma zbytnio zauwazalnej roznicy w poprawie brzmienia pomiedzy Business a Professional.

Pzdr, MtothaJ
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Właśnie zaczynam wywalanie fabrycznego Bussinessa :D spowodowane jest to tym, że radio, a także głośniki na tyle umierają powoli :/ Czy ktoś z Was sam brał się za wymianę radia ? Może ma rozpiskę co do czego w kostkach przy radiu ? Prócz radia, wywalam głośniki tylnie i montuję dwa 6x9. Zostawiam przód, bo jest okej. Chociaż wiadomo, że za jakiś czas i one będą wymienione.

Posiadam Bunię e87 rocznik 2006 r.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Witam

Mam doposażenie ALPINE i w najbliższym czasie mógł bym go sprzedać bo planuje robić panele wygłuszać drzwi wymienić radio, głośniki już mam ( morel ;) ) zabudowę w bagażniku też już skończyłem itd..

Doposażenie kupiłem w salonie około rok temu w salonie bmw za 1600zł . Za 1300 zł bym oddał. nr tel. 508 747 020.

Opublikowano

Problem rozwiązany. Zakupiłam przejście na ISO w Media Markt za 20 zł :mrgreen: Oczywiście teraz zostaje kwestia uruchomienia multimediów na kierownicy, ale to w ramach wolnego czasu. Jedyny problem, to złącze antenowe. U siebie w mieście nieznalazłam adaptera niestety, więc pozostaje mi przerobić to, tak aby pasowało do radia.

Pozdrawiam :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Szczerze mowiac ja 3 dni temu wywalilem moja nie fabryczna alpine hi end i wlozylem professionala alpiny i gra praktycznie tak samon radyjko oczywiscie poliftowe,a jeśli chodzi o wyglad to zadneradio nie wyglada tak dobrze jak prof poliftowy, jedynie. Zmienie glosniki na lepsze i bedzie wystarczajace.

Damian3619

Ze wzgledu iz nie ma zadnej stronki poswieconej Polskim wielbicielom BMW w UK. Zapraszam na profil facebooka Bmw anglia.

GG 43888118

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam, temat wraca jak bumerang :)

No więc znów mam ochotę na radio professional, tylko po podłączeniu w miejsce business gra dosyć dziwnie, charczy przy basie, nie wyciąga 50% możliwości moich głośników a poza tym gaśnie przy rozruchu na start stopie. W warsztacie powiedzieli, że trzeba zakodować i będzie lepiej grało i nie gasło. Coś mi się nie chce wierzyć z racji tego, że dziwnie przy niskiej głosności radio nie gaśnie, a przy wyższej głośności gaśnie. No więc na mój chłopski rozum to kwestia za niskiego napięcia, a nie informatyki.

Aha, jeszcze jedno. Wie ktoś może, co trzeba zrobić żeby do takiego radyjka pro wyprowadzić wejście USB lub iPod? Bo tam mówili że to