Skocz do zawartości

318is Mocne drgania pedału gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w moim is m44 występują dziwne drgania na pedale gazu powyżej 4000 obr/min, najbardziej przy spuszczaniu nogi z pedału. wiecie o co tutaj chodzi? Czy zepsuty czujnik wałka ma coś z tym wspólnego? Na luzie tez się tak dzieje.

______

Proszę się na przyszłość zapoznać z tym:

viewtopic.php?f=68&t=120678

bo inaczej będę takie wątki zamykał. Tym razem tytuł poprawiłem. mattiss

Opublikowano

Czujnik wałka nie ma wpływu na drgania pedału gazu.

Może po prostu drży cały samochód,a pedał gazu ma luźne mocowania.

Spróbuj poruszać całym pedałem ,może znajdziesz jakiś luz.

Raczej problem jaki opisałeś jest mocno nietypowy.

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/m/m/21.png

Opublikowano
Ja również miałem podobny problem z tym drżeniem, u mnie przy 3 tys. zaczynał mocno drżeć i tak jak kolega napisał przy puszczaniu gazu nasilało sie to bardziej. Sprawdź czy nie ma luzów pod pedałem, u mnie właśnie to było przyczyną drżenia ;)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Posprawdzałem i luzów specjalnie nie ma. Pedał dobrze umocowany, czasami rano muszę go "przełamać" żeby płynnie chodził. Połączenie pedała z dźwignią jest lekko luźne, ale jest to taki bardziej luz "konieczny". Nie wiem dokładnie jak dostać się do tej sprężyny, bo dywanik z plastikiem zasłania.
Opublikowano
Ja stawiam na poduszki silnika, Poza tym jakie obroty ma na biegu jalowym? Wystarczy ze silnik bedzie mial drgania a poduszki nie beda tego wylapywaly. Wiec moze pierwsze zacznij od tego. Pozdrawiam
Opublikowano

obroty są dziwne bo jak stoje to około 500-600. A jak dojezdzam do swiatel i wycisnę bieg to okolo 900 i jak stanę spada. Przy 2000 auto wpada w rezonans i tylna polka mocno halasuje. Są też dziwne drgania na jałowym, jakby chciał zgasnąć, ale obroty się nie zmieniają.

PS prawdopodobnie mam walniętą pompę paliwa, nie wiem czy to ma coś wspólnego.

Opublikowano

Czy przyczyną może być brak kata? Właśnie odkryłem, że go nie mam :E

Wiem że w 1.9 is są dwie sondy lambda i teraz jest takie pytanie - co z nimi zrobić, jedna będzie musiała na pewno zostać, a co z drugą?