Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam nietypowy problem, którego nie znalazłem na forum.

E34, 540, skrzynia 5hp30

w trybie E wszystko OK - bez zarzutu, zmienia płynnie wszystkie biegi - zarówno przy jeździe spokojnej jak i przy kick-down.

natomiast w trybie S przy kick-down prędkość powyzej 100km/h dochodzi do ok 6000rpm i nie zmienia na kolejny bieg - się coś krztusi i szarpie. dodam że bez kick-downa w trybie S wszystko jest OK.

przy wyżej opisanym problemie nie wyskakuje żaden błąd.

jakieś sugestie? to mój pierwszy automat, nie wiem jak podejść do tematu

Opublikowano

Pierwszą rzeczą, którą powinienieś zrobić to wymiana (najlepiej dynamiczna) oleju z filtrem w skrzyni biegów. Oprócz tego należałoby podpiąc auto pod INPA, DIS a najlepiej MODIC.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
Pierwszą rzeczą, którą powinienieś zrobić to wymiana (najlepiej dynamiczna) oleju z filtrem w skrzyni biegów. Oprócz tego należałoby podpiąc auto pod INPA, DIS a najlepiej MODIC.

Pozdrawiam

tak zrobię.

dalszy ciąg opiszę.

no i dziękuję osobie, która zareagowała na mój wpis.

pozdrawiam

Edytowane przez buba21
Opublikowano

Być może, ale od podstawowej obsługi należy zacząć... Przy spuszczaniu starego oleju koniecznie trzeba zwrócić uwagę na kolor, konsystencję oraz zapach oleju (czy nie jest smolisty, nie pachnie spalenizną...). A odnośnie sterowania skrzynią - INPA, DIS czy MODIC prawdę powiedzą :)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

olej w skrzyni zmieniony - stary nie był przypalony, śmierdzący itp.

komp nie pokazuję żadnych błędów.

skrzynia ma 180tys przebiegu.

...a problem nie zniknął - przy kickdown w trybie S czasami przy 6000rpm przerzuci na kolejny bieg, czasami nie. wtedy sie krztusi i nie zmienia - jak odpuszcze troche gaz i ponownie dodam wtedy przerzuci na kolejny bieg. powtórze ze w trybie E wszystko jest OK.

ktoś coś może miał podobnego? słyszałem o możliwości problemu jakiś czujników... ale jakich?