Skocz do zawartości

325 Ci Buczenie Pod Fotelem Kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :).

Jestem nowym forumowiczem, posiadam BMW E46 325Ci 2004r Coupe, Śledziłem wiele tematów na tym forum w sprawie tej usterki lecz nadal nie znalazłem odpowiedzi, dlatego założyłem temat.

Sprawa wygląda tak, gdy odpalam samochód i silnik pracuje na wolnych obrotach jak i w trakcie jazdy słychać (buczenie,jęczenie) wydobywające się z pod siedzenia kierowcy, tak więc wjechałem na kanał by sprawdzić co to może być i wydawało mi się że dźwięk wydobywa się z Filtra Paliwa ponieważ on znajduje się w położeniu siedzenia kierowcy. Więc zdecydowałem go wymienić na nowy, lecz problem nie ustąpił. Dodam że miałem taką sytuacje że po pracy jak chciałem odpalić auto to nie odpaliło mimo iż komputer wskazywał zasięg 60km, po dolaniu paliwa odpalił bez problemu. Dołączam link z Filmikiem gdzie słychać buczenie. :/

Pozdrawiam.

http://www.youtube.com/watch?v=bz_tm4fYnq4

Opublikowano
U mnie jęczało podobnie, ale wymiana filtra załatwiła sprawę - jest cicho, a jęczało jak upiory z filmu "Wakacje z duchami" :D Po konsultacji z mechanikiem kupiłem filtr Mann bo twierdził że tańsze zamienniki filtrów z regulatorami ciśnienia lubią "jęczeć"
Opublikowano
No to ja wymieniałem Filter w BM-Cars w Mysłowicach i ten mi doradzili, nie mam pojęcia który lepszy wiem że ten jest z regulatorem ciśnienia. Ale problem dalej nie ustąpił ;/
Opublikowano

Pozwól, że będę się wzorował na E39 530d kolegi: miał konkretne objawy "jęczenia", jeszcze przed uruchomieniem silnika (kluczyk na 2). Winna była pompa paliwa pod fotelem kierowcy. Nie wiem czy w Twoim modelu również jest ta pompa - jeśli tak, skupiłbym się na niej.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Dzisiaj podczas jazdy posłuchałem trochę i od czasu do czasu także słychać te "jęki" ale bez porównania słabsze niż przed wymianą( trzeba się wsłuchać) . Doszedłem do wniosku że to musi być jednak pompa paliwa, a przytkany filtr a co za tym idzie znacznie gorsze warunki pracy pompy były przyczyna powstawania tych upiornych odgłosów.
Opublikowano
No to mi w serwisie powiedziano że niby ciśnienie pompy jest w bardzo dobrym stanie, ale i tak wezmę się za wymianę bo nie dojdę do ładu co to w końcu (jęczy) :twisted: . Gdzieś słyszałem że jak ma się w aucie założony gaz i jeździ się z niskim poziomem paliwa to po jakimś czasie pompa siada, bo układ paliwowy dalej pracuje mimo iż silnik jest odpalony na gazie.
Opublikowano
Z tego jednoznacznie wynika że mnie także będzie czekała wymiana mimo że tylko czasami te dźwięki słychać. Jakiej firmy kupić pompkę?? bo jest tego od cholery.
Opublikowano
Ja kupiłem Na allegro używaną BMW, są też zamienniki NOWE, ale jakoś wolę oryginał. Na Aukcjach z tymi zamiennikami pisze że pompka z 1.8 pasuje do 3.0 :?: , lecz jakoś nie miałem przekonania do tego że 1.8 ma tą samą pompkę co ja np. 2.5. więc zadzwoniłem do Gościa z Zabrza ma dużo części z bmw e46,e36 itd, miał do sprzedania pompkę z 2.8 i 2.3 pojechałem do niego i spytałem czy te pompki to wszystkie te same czy jest różnica gość pokazał mi pompkę z 1.8 więc tak, z wyglądu ta sama a ta część środkowa pompująca o dużo mniejsza. Więc wziąłem od niego z 2.3 bo to też 2.5. Zapłaciłem 100zł i wszystko gra, Wydaje mi się że lepiej kupić używany oryginał BMW niż jakąś chińską podróbkę :norty: . Jak Masz 1.8 to szukaj do 1.8 bo jest różnica :) .
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ja tez mam takie buczenie po przekreceniu kluczyka na 1 pozycje :( Filtr paliwa wymienilem i bez zmian.

Brzmi jakby popmpa paliwa nie wydalala, tzn, miala problem (ciezko) z wytworzeniem cisnienia w ukladzie. To buczenie trwa ok 10sek, potem ustaje.

Bede musial wymienic teraz pompe paliwa i zobaczymy.

Pozdr