Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Forumowicze - jakiś czas temu wpadł mi w ręce zestaw CB - radio Mtech Legend II oraz antena Midland (? chyba) . Nie znam się na tym ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda :) ponoć. Nie korzystam z tego na co dzień, bardziej odświętnie jak jadę w dalszą trasę i co zauważyłem:

- mam dwa gniazda w E60 - popielniczka w desce i bagażnik. Użyłem do popielniczki rozdzielacza na 2 gniazda i po wpięciu nawigacji jako drugiego elementu CB strasznie szumi - do tego stopnia że zagłusza w zasadzie wszystko - powiedziałbym przestaje działać bo non stop mocno szumi. To samo jest gdy cokolwiek wepnę do drugiego gniazda (powiedzmy CB w bagażniku a Navi w desce)

- jak mam wpięte tylko CB jest wszystko OK - póki nie chcę:

* włączyć spryskiwacza szyb

* ustawić lusterka

* ustawić fotela.

Generalnie robi się przebicie i słyszę pracę niemal każdego silniczka ;) na radiu.

Czy ktoś miał już taki przypadek w swoim samochodzie ? Czy jakiś filtr na radiu pomoże ?? Co o tym sądzicie ? Dodam że zapiąłem jakieś inne radio (no name) i efekt był identyczny.

Traktuję to bardziej jako ciekawostkę niż dyskwalifikujący problem bo jak napisałem CB używam sporadycznie, ale jak już coś wyczaję to muszę to jakoś rozwiązać bo nie daje mi to spokoju.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Też tak mam bo radio ma słabe filtry. Ładowarka od navi jest z tego co pamiętam impulsowa i mocno zakłóca jak ją podepniesz do tych samych kabli co CB (tutaj gniazdo zapalniczki). Nie wiem czy jakiś zewnętrzny filtr pomoże. Najlepiej bezpośrednio z akumulatora wyprowadzić sobie kabel zasilający do CB i nie będzie problemu, i na przyszłość będzie mógł tam sobie podpiąć każde CB. Ja tak mam i skończyły się szumy a kabel zakończyłem wtyczką i mogę radio odpiąć i zabrać do innego samochodu.