Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, wiem ze o montażu haka juz było kilka wątków ale nie ma tam tego co bym chciał znaleźć. Hak mam juz przykręcony, podłączenie gniazda do instalacji i moduł uniwersalny nie bedzie problemu. Problem mam z przyciskiem do zwalniania blokady, do tego automatu. Idą dwa grubsze kable (czerwony i niebieski) czyli zasilanie czy ma byc podłączone na stałe? a pozostałe 3 kabelki cieńsze (czarny czerwony żółty) to sterowanie ? czy ktoś wie jaki pwinien być przycisk ze stykami i jak zwierać te przewody. Jeśli ktos może pomóc to prosze o info. Sprawa pilna:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja zrobiłem to tak, ze na dwa grube przewody podawane jest napięcie za pomocą przyciśniecie przycisku do czasu aż hak zostanie odblokowany i odchyli się sam mniej więcej do połowy i słychać będzie metaliczne stuknięcie. Ręcznie jak w oryginale wyciągamy do końca aż do zablokowania. Zamykanie podobnie znów podajemy napięcie do czasu aż blokada zwolni i hak opadnie (do połowy i znów będzie stuk blokady) i ręcznie wpychamy go pod zderzak, aż do zablokowania. Niestety nie pamiętam na który podać plus - wydaje mi się że na czerwony. Trzeba spróbować nie powinno się uszkodzić ja też próbowałem na kilka sposobów, aż odkryłem te skuteczny. Proszę pamiętać o wstawieniu bezpiecznika 10A w obwód zasilania blokady - zakładam że zasilanie będzie dorobione samodzielnie z akumulatora.
  • 8 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy ktoś może napisać do czego służy ta trój pinowa kostka przy elektrycznym haku?

Czy włącznik haka podłączony jest z kostką dwu pinową (przy haku), gdzie jest podawany "+ i -" ?

Jaką dokupić instalację haka do E91? Proszę o konkretne podpowiedzi; jakiego producenta kupić instalację, linki do ewentualnego sklepu.

Czy kodowanie auta jest konieczne w przypadku montażu markowej instalacji z modułem (i jakie ewentualnie zmienić parametry przy kodowaniu)?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze raz ponawiam moje pytanie odnośnie włącznika do haka elektrycznego.

Może wypowie się ktoś, kto posiada fabrycznie zamontowany hak elektryczny, jak jest wykonana instalacja, gdzie jest podłączona kostka 3-pinowa? Jak jest doprowadzone napięcie do haka?

Dziś dowiedziałem się w firmie montującej haki, że włącznik haka może być również obsługiwany przez dodatkowy moduł. Może być to prawdą, ponieważ na allegro widziałem kompletny, używany zestaw haka elektrycznego do E9x, i do wiązki były dołączone dwa moduły.

Wiązkę elektryczną jakiego producenta polecacie?

Mi dziś zaproponowano wiązkę firmy JAEGER 7-pinową za 480zł, a 13-pinową za 520zł.

Edytowane przez chris99

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy ktoś może napisać do czego służy ta trój pinowa kostka przy elektrycznym haku?

Czy włącznik haka podłączony jest z kostką dwu pinową (przy haku), gdzie jest podawany "+ i -" ?

Jaką dokupić instalację haka do E91? Proszę o konkretne podpowiedzi; jakiego producenta kupić instalację, linki do ewentualnego sklepu.

Czy kodowanie auta jest konieczne w przypadku montażu markowej instalacji z modułem (i jakie ewentualnie zmienić parametry przy kodowaniu)?

Jeszcze raz ponawiam moje pytanie odnośnie włącznika do haka elektrycznego.

Może wypowie się ktoś, kto posiada fabrycznie zamontowany hak elektryczny, jak jest wykonana instalacja, gdzie jest podłączona kostka 3-pinowa? Jak jest doprowadzone napięcie do haka?

Dziś dowiedziałem się w firmie montującej haki, że włącznik haka może być również obsługiwany przez dodatkowy moduł. Może być to prawdą, ponieważ na allegro widziałem kompletny, używany zestaw haka elektrycznego do E9x, i do wiązki były dołączone dwa moduły.

Wiązkę elektryczną jakiego producenta polecacie?

Mi dziś zaproponowano wiązkę firmy JAEGER 7-pinową za 480zł, a 13-pinową za 520zł.

Rozumiem, że pytasz o wiązkę do gniazda. Jeśli tak to można przez internet kupić moduł gniazda przyczepy (koszt do 200 zl) plus gniazdo i 3 metry specjalnego kabla (koszt do 70 zł) np. http://proteccss.pl/unikit

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pytam o wiązkę, najlepiej dedykowaną. Wiem że można kupić jakąś wiązkę w cenie poniżej 200zł, ale przy takiej wiązce jest więcej pracy i dłubania w elektryce auta. Po prostu trochę strach coś takiego zakładać.

(Parę miesięcy temu, przez przetarty kabel w wiązce elektrycznej w Mercedesie mojego kolegi, auto zapaliło się, później wystrzeliła poduszka powietrzna).

Dobre wiązki zaczynają się od około 700zł w górę, są też takie za ponad 900zł.

Ja dziś znalazłem wiązkę firmy JAEGER za 520zł, 13-pinową.

Czy może ktoś polecić jakąś konkretną, sprawdzoną wiązkę w przedziale cenowym 400-600zł. (Nie liczę na dobra wiązkę za 200-300zł).

Ponawiam jeszcze pytanie o schemat podłączenia włącznika haka, i co z tą 3-pinową kostką przy silniku haka?

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg