Skocz do zawartości

320d spalanie a komputer pokladowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam takie dziwne odczucie, że samochód mi pali troszke więcej jak wskazuje komputer pokładowy, dziś zatankowałem 18,5dm3 ropki, z zasięgu 106km, wskoczył mi on na 470km, po czym szybko spadł na 440km, tutaj się zgadzam, niby te ok 300km, zasięgu przybyło przy średnim spalaniu 6,4l/100 (według komputera pokładowego), wyzerowałem licznik kilometrów dziennych, ustawiłem na komputerze wyświetlanie zasięgu, i chciałem porównać czy będą się te kilometry mniejwięcej zgadzać, no i tu się trochę zdziwiłem, po przejechaniu każdego z kilometrów (ze stacji jechałem ok 15km) z zasięgu spadało mi jakieś 3 km, i w takim wypadku jak dojechałem do domu, z tych 440km zasięgu pozostało mi coś lekko ponad 400...

dodam, że nie cisnąłem w pedał, max prędkość z jakąs z powrotem jechałem to ok 90-100km/h, bez zatrzymywania się, niskie obroty silnika, poprostu zwykła prosta trasa, stacjapaliw - dom

Czy można wierzyć temu komputerowi?? czy ktoś z was miał podobne zjawisko? zatankowałbym do pełna i sprawdził, ale na wydatek jakiś 350zł nie jestem w tej chwili przygotowany (czekam na wypłate :evil: )

Opublikowano
Komputer przeklamuje. Srednie spalanie zazwycza zaniza ok 0,5 do 1l na 100km. Dodatkowo, zasieg zmienia sie wraz ze stylem jazdy. Pocisnij auto na trasie, powyprzedzaj a bedziesz mial zasieg max 800km, potem jedz spokojnie 90km/h na 6 biegu i wzrosnie ci do 1250km. Tak przynajmniej jest na pelnym zbiorniku w 320d.
Opublikowano

A w moim przypadku jest własnie odwrotnie wyzerowałem licznik zalałem do pełna po przejechaniu 500km na trasie komputer pokazał mi 6,5 l

natomiast z przeliczenia wszyło mi 5,5 zalałem do pełna i podzieliłem l przez km:) Tak wiec u mnie zawyżył komputer spalanie. Dodam ze mam padniety główny wtrysk sterujący niewiem moze dlatego komputer to jakos uwzglednia i z tąd ten błąd.