Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. jestem nowym forumowiczem i mam prośbę o pomoc do klubowiczy. Mam BMW 318 IS z 92 roku , kupilem ja okolo miesiąca temu w idealnym stanie technicznym (tu mi się naprawdę udało) i udokumentowanym przebiegiem 153 tys. km. Z tego co sie dowiadywałem przed kupnem to autko z tym silniczkiem powinno palic w mieście coś koło 11 l Pb95 a mi tu wychodzi 13l i wiecej i trzeba powiedzieć ,że strama się jak mogę jeździć oszczędnie (wogóle go nie cisne) i tu taki wynik. Może ktoś z klubowiczów majacy takie autko lub znający się na tym mi podpowie co może być nie tak, czy może ten typ tak ma. Z góry dziex za odpowiedzi. Edytowane przez bodziotx
Opublikowano
Wez tez poprawke na to ze aktualnie panuje zima co niekorzystnie wplywa na spalanie.

Spoko wiem ze tam 1 litr wiecej powinno byc ale wiem ze ludzie co maja takie furki to pisza ze maja w miescie 9-10,5 l/ 100 Pb95 a nie 13 i wiecej. czyli cos mi tu chyba nie gra. moze ktoś wie co to może być. Prosze o pomoc.

Opublikowano
Jutro mam zamiar wymienić świece zapłonowe (może to coś pomoże :? ) bo pytałem się poprzedniego właściciela i powiedział że świec nie wymieniał po sprowadzeniu auta ( a sprowadził go w maju) wiec mam wielka nadzieję że tu siedzi problem. Co o tym sądzicie? Jeśli ktoś ma jakieś inne dobre rady to proszę się podzielić :)
Opublikowano

hmm ja tez mam taki silnik i ten sam rok nawet mi pali po miescie tez ok 13 moze nawet 14 litrow niezle co no ale jest zima w trasie przy spokojnej jezdzie udalo mi sie zejsc do 7,8l przy normalnej 8,5 nawet do 200km/h

to 13 po miescie nie wiem mi sie wydaje normalne male oddcinki robie korki są zima swoje musi wypic

życie zaczyna sie od 200km/h

http://royy.net/~serfer123/bmw/7.JPG

Opublikowano
moj rzeczywiscie bierze ok 9l przy spokojnej jezdzie ..jednak dobrze bylo miec kiedys diesla...

9l w 318is przy spokojnej jeździe to dobry wynik. Nie wiem czego się spodziewacie kupując Bmw że będzie paliło 5do 7l w mieście .Panowie piszecie jak dzieci . Co do diesla to dużym plusem jest to że jeździ już od samego dołu .W przyciwieństwie do większych prędkości wtedy przestaje jechać .No chyba że taki 3. litrowy to inna sprawa.

Opublikowano
Sprawdziłem sonde lambda w serwisie boscha. Wyszło że nie jest sprawna cos tam zbyt ubogą przepuszcza mieszanke (czy cos takiego) i kuka wodna trza bedzie chyba wymienic. Ale tez znowu mechens powiedzile ze gwarancji zadnej nie ma ze po wymianie mi cos pomoze. i tu mega zonk bo mi krzyknal 300 zł za sonde i 50 za instalacje Świec nawet nie wymienilem. Tera to musze na sonde kase wytrzepać. Jak na razie moja przygoda z BMW jest mega kosztowna :cry: chociaz takiejh przyjemnosci z jazdy to nie mialem jeszcze zadnym autkiem :lol: I wogóle jeden koleś mi polecił żeby póki co jak nie kupuje nowej sondy to całkowicie odłączyć starą I mówił, że spalanie bedzie mniejsze i wszystko bedzie OK. Czy to przypadkiem nie zwali mi czegos w silniku i czy rzeczywiście bedzie mniel palil?
Opublikowano
Witam. Zamówiłem sonde z allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76981374 . Według danych aukcji i po kontakcie ze sprzedajacym dowiedzialem sie ze jest ona dokladnym odpowiednikiem sondy uniwersalnej boscha o nr 0258986503 . Zeby byc na 100% pewny to zadzwonilem do serwisu boscha i spytalem o zgodnosc sondy o tym numerze z moim autkiem 318 IS M42 '92 i powiedzieli ze taka wlasnie pasuje. Czy wie ktos moze cos wiecej o takiej sondzie, moze ktos taka ma? Jak sie spisuje, bo roznica w cenie z boschem (300 zł) jest znaczna a niby to samo. Mam nadzieje ze sie nie nadzialem na tej mojej oszczednosci :? Jezeli ktos wie cos o tej sondzie to pliz o rady.
Opublikowano
moj rzeczywiscie bierze ok 9l przy spokojnej jezdzie ..jednak dobrze bylo miec kiedys diesla...

9l w 318is przy spokojnej jeździe to dobry wynik. Nie wiem czego się spodziewacie kupując Bmw że będzie paliło 5do 7l w mieście .Panowie piszecie jak dzieci . Co do diesla to dużym plusem jest to że jeździ już od samego dołu .W przyciwieństwie do większych prędkości wtedy przestaje jechać .No chyba że taki 3. litrowy to inna sprawa.

Jest dokładnie tak jak napisal Artiv. Moja IS-ka w miescie przy bardzo delikatnym tarktowaniu spala 9-10l i uwazam że jest to bardzo dobry wynik jak na autko z taką mocą i dajace tyle przyjemności z jazdy.Na trasie da rade zejść poniżej 7l więc niema co narzekac panowie.

Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano
Witam. Wymieniłem sondę w serwisie boscha. Jeszcze za dużo nie jeździłem po wymianie, ale patrząc na szybko zdechającą wskazówkę poziomu paliwa to niestety chyba mój koszmar się sprawdza i nic nie pomaga wymiana sondy. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Jak tera w zimie jeżdze to czasem mi obroty zaczynaja falować i to nie na biegu jałowym ale na 1 i 2 jak stoję. Czy to normalne w zimie? Może w tym siedzi mój problem z mega duuużym spalaniem. Jak obroty falują to wskazówka obrotomieża skacze o jakieś 200 - 400obr/min i silnik "dyszy" na szczęście nie gaśnie. Jeżeli ktoś wie o co może biegać to pomocy proszę.
Opublikowano
Ludzie prosze ratujcie. Dzis pojechalem se autkiem troche w trase i wyszla kolejna usterka. Na wolnych obrotach (jak stoje) obroty cholernie falują, cały samochód się trzęsie i silnik ryczy. Ruszanie bez gazu ze sprzegla jest niemozliwe bop od razu sie dusi i gasnie. Obroty skacza na obrotomierzu od 500 do 1500. Pracuje cholernie nierówno. Zaznaczam tylko ze jezdzilem w ujemnych temp. Ale takie zachowanie samochodu to porazka. Odczuwam tez ze nie mam dostepnej pelnej mocy. Od zakupu nie wymienialem jeszcze zadnych swiec. Auto dobrze zapala. Falowanie wystepuje tera na zimnym i rozgrzanym silniku. Czy sprawdzenie i ewentualna wymiana swiec mi pomoze. Bo aktualnie sytuacja jest tragiczna. Dopisze tylko ze praca na wyzszych obrotach po dodaniu gazu jest bardzo dobra zadnych wahan. Bardzo prosze o pomoc
Opublikowano
falowanie obrotow no to przeczysc silniczek krokowy i swiece jak wymieniasz to napewno jej nie zaszkodzi u mnie ostatnio falowaly oboroty jak mialem dziurke w tlumiku przed sonda widocznie sonda juz odbierala dziwne sygnaly i byla zla mieszanka

Opublikowano
No wlasnie niedawno wymienialem sonde lambda w serwisie boscha i byc moze oni cos spieprzli bo oczywiscie nie widzialem samego instalowania sondy. A obsluga w tym serwisie jest przyjazna jak GESTAPO. Teraz to nie wiem czy moge do nich pojechac i jakos na gwarancje sie powolac bo pewno bea chciali za sprawdzenie sondy kolejne 40 zł a na tlumik nawet okiem nie rzuca. I wogole to te obroty okropnie skacza nie tam troche jak mi skakaly od jakiegos czasu ale normalnie tak ze cale auto drzy i wyglada jakby zaraz mialo zgasnac.
Opublikowano
najlepiej to jakbys podlaczyl pod komputer zobaczyl czy nie ma jakis bledow z sonda i czy dostaje dobra mieszanke. no i ten silniczek krokowy przyczysc to sam mozesz zrobic bez kanalu napewno nie zaszkodzi a moze pomoc. no i poszukaj jakiegos dobrego mechanika wiem ze teraz ciezko o takiego.

Opublikowano
Witam bylem u mechanika. I sprawa wyglada tak. Jak juz wczesniej wspomnialem mialem wymieniana sonde lambda jakis tydzien temu. Mechanik rzucil okiem na silnik i powiedzial ze falowanie to wina bedzie silnik krokowy. Silnik byl cieply. Mechens sprawdzil i po odlaczeniu silnika krokowego samochod zaczal plynnie pracowac. Powiedzial ze chyba do wymiany, jak wspomnialem cos o przeczyszczeniu czy cos to mowi ze jak on wie to tylko sie wymienia (chyba nie jest takim specem). Ale powiedzialem mu o wymianie sondy w serwisie boscha to mnie sie spytnal czy komp byl restartowany. Z tego co wiem to w boschu nawet [BAD] nie ruszyli w strone zresetowania kompa. Wiec kolo wzial odlaczyl akumulator na jakies 8 min i podlaczyl i dzila zdecydowanie lepiej aczkolwiek jeszcze czasem mu sie zdarza falowanko. Teraz tylko nie wiem czy to resetowanie kompa bylo zrobione poprawnie. I czy jednak mozna cos zrobic z moim silnikiem krokowym i jak tu to calkiem wyleczyc? Prosze o pomoc.
Opublikowano

no resetowanie kompa moze byc

a co do silniczka krokowego to wez go sam wykrec i przeczysc bo tam pewnie pelno syfu jest i bedzie po falowaniu

Opublikowano
Pisalem ze po resecie kompa bylo lepiej. No wlasnie BYLO to tu dosc aktualne slowo . Bo teraz po jakichs 20 km wrocilo do pierdzielonego falowania o 1 tys obr. znowu masakrycznie dyszy :mad2: . Bede musial przeczyscic silniczek. Wiec pytanie, jak on jest tam zamontowany? Potrzebuje jakiegos specjalnego klucza? I jak dokladnie go czyścić (co można zamaczać a co nie)?
Opublikowano
Witam. Jeszcze nie czyscilem silnika krokowego, ale zauwazylem pewne zaleznosci i chce przedstawic w pelni stan auta. Po resecie (tym krotkim u mechanika) samochod z podlaczonym silnikiem krokowym faluje ale mało, dopiero po rozgrzaniu zaczyna lapac stara "zadyszke" i naprawde obroty mocna skacza (nawet o 1 tys. obr) . Skacza tez w ten sposob czasem na zimnym po mocniejszym dodaniu gazu, ale czesciej sa to male wahania (tez odczuwalne). Po odlaczeniu silnika krokowego na cieplym silniku samochod pracuje jak zloto rowniotko i bez zadyszek, ale gdy chce go odpalic na zimnym bez silnika to jest tragedia. Obroty na jalowym sa bardzo niskie, i nierowna praca. Po jednorazowym dodaniu gazu i puszczeniu gasnie calkowicie. I tak za kazdym razem. Jazda uniemozliwiona. Czy takie zachowanie wskazuje na jakąś inną wade. Dodam że wymieniałem sondę lambda 2 tygodnie temu, w serwisie boscha i oni niby ja sprawdzili i mowili ze dziala ok. Prosze o odpowiedz. pozdr. Bogdan
Opublikowano

1. taki watek to chyba w dziale mechanicznym - predzej ktos ci pomoze

2. taa.. w stanie idealnym to sa samochody ktore wyjechaly z salonu (czasami)

3. mega kosztowna zabawa ?? bo wydales 350 zlotych na sonde .. faktycznie mega ...

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
Witam.Sprawdź wąż (rurka gumowa) od przepływomierza czy nie masz jakiegoś otworu, czy nieszczelności. Często jest to wynikiem falowania obrotów, bądź wyższym spalaniem pod wpływem łapania lewego powietrza.
Na dobry początek E-30 stka 1.6 M40...