Skocz do zawartości

[E36] 318 tds problem z hamulcami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedawno i okazyjnie kupiłem 318-tkę i mam problem z układem hamulcowym. Mianowicie; podczas hamowania jest wrażenie jakby któraś z tarcz była krzywa, tzn. jest takie drżenie ale pedał nie pulsuje, więc raczej to nie to. Świeci się za to kontrolka ABS i podejrzewam, że tutaj jest pies pogrzebany. Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem..?

Opublikowano

Układ hamulcowy to sprawdź w ASO-jak przy corocznym przeglądzie / dowiesz się sporo...

Koszt , ja dawałem ok.10-20zł/zależy co miałem

panta rei
Opublikowano
Przy krzywej tarczy nie będzie pulsował pedał hamulca, a kontrolka ABS świecić się może z zupełnie innego powodu, chociażby zepsuty czujnik któregoś koła lub (rzadziej) uszkodzona pompa.
Opublikowano
Przy krzywej tarczy nie będzie pulsował pedał hamulca, a kontrolka ABS świecić się może z zupełnie innego powodu, chociażby zepsuty czujnik któregoś koła lub (rzadziej) uszkodzona pompa.

Wydawało ni się, że zwykle w takich sytuacjach pulsuje pedał ale kłócić się nie będę :8) Zepsuty któryś z czujników jest, bo świeci się też kontrolka czujnika (tak, jakby skończyły się klocki, choć jeszcze są dobre). Tylko zastanawiają mnie te drgania....

Opublikowano

Krzywa tarcza - drgania kierownicy przy hamowaniu, pedał nie będzie pulsował.

Czujnik sam się nie psuje jak nie zerwałeś kabli, piszesz że klocki dobre to czemu czujnik wywala błąd ? myślę że klocki masz do wymiany również.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
Czujnik klocków a czujniki ABS to całkiem inne dwie rzeczy, inne dwie kontrolki itp i nie mają nic wspólnego ze sobą. Że świeci Ci kontrolka klocków to znak że klocki do zmiany, czujnik został przetarty i nie wymieniony, czujnika całkiem niema, przewód czujnika uszkodzony.