Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Na wstępie proszę o nie odsyłanie do :search: Mam taki problem:wracałem z pracy i wszystko ze skrzynią było ok,zatrzymałem się na światłach,zapala się zielone ruszam i nagle czuję tąpnięcie(nie zgrzyt) i auto jedzie jak bym miał spalone sprzęgło w manualu i zapala się tryb awaryjny.Zjeżdżam,staje i gasze.Odpalam i delikatnie operując gazem dobijam do domu. Dodam,że zaraz po odpaleniu nie zapala się tryb awaryjny.Po zapięciu D bieg wchodzi płynnie i auto ciągnie do przodu bez gazu,ale gdy nacisnę gaz jedzie jak żółw.Wsteczny,tryb S i manualna zmiana działają wyświetlacz też, wszystko pozornie ok ale gdy ruszam to mam ten poślizg i tryb awaryjny.Wcześniej skrzynia była igła,żadnych wycieków i tym podobnych rzeczy.Wymiana oleju rok temu.Myślę,że opisałem dość dokładnie.Wyszukiwarkę przeglądałem,ale nie znalazłem takiego opisu.Z góry dziękuję za wszelką pomoc.Pozdrawiam.
Opublikowano
Nie znalazłeś opisu pewnie dla tego,że ZF-y sie nie psują tak często jak GM-y.Proponuję podpięcie pod dobrego kompa.Z fusów nikt nie wywróży.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano

Kolego a google u ciebie nie działa?

Nie dość, że to temat o awarii skrzyni w 535iA a nie w 530dA to jeszcze pytasz o coś o czym było wiele razy.

wpisz swoje zapytanie w google i będziesz znał odpowiedź jeśli jesteś choć trochę rozgarnięty, a jeśli nie jesteś to nie bierz się sam za wymianę oleju bo rozwalisz sobie skrzynię.

P.S. to że jesteś nowy wcale cię nie usprawiedliwia.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

Opublikowano
Witam.Skrzynie wyjąłem i rozebrałem.Diagnoza-pęknięty kosz na wałku sprzęgła.Przyczyna-wada fabryczna wg fachowców których obdzwoniłem. Koszt naprawy 1200 nowy wzmocniony oryginalny wałek z koszem+olej 300+komplet uszczelek+ewentualnie zbierak 450 bo mój dostał po tyku. Robota fri bo rozebrałem i złożyłem sam,w serwisie od 1200 w górę.Z powodów czysto ekonomicznych alegrosz wygrał,kupiłem skrzynie z jeżdżącego angola za 1500.Na marginesie dodam,że rozebranie i złożenie skrzyni 5HP-24 to Pan pikuś i żal ściska zwieracz,gdy masz zostawić ponad patyka za interwencję fachowca.Rozebranie całej skrzyni zajmuje 30 minut.Pozdrawiam.