Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio wymieniałem koło dwumasowe, bez sprzęgła ( względy finansowe ) . Po odebraniu autka od mechanika ,poczułem że po przekroczeniu 150 km/h coś zaczyna drgać od podłogi, czym bardziej naciskając gaz , drganie stawały się coraz większe, jak tylko puszczam gaz bez względu z jaką prędkością jedę, drgania ustają. powrót do mechanika, stwierdził że pewnie wał nie wyregulowany ale okazało się że nie. sam sprawdzałem. wszystko sztywne nic się nie rusza , podpora i wszystko co by mogło drgać dokręcone i na miejscu. niestety nie miałem czasu na dalszą diagnozę , byłem w podróży służbowej i poprostu to narazie zostawiłem. co to może być ?? dodam że przed wymianą tego dwumasa tego nie było . Czy problem może leżeć w tym że nie wymieniłem odrazu sprzęgła ??

Opublikowano
Witam

dodam że przed wymianą tego dwumasa tego nie było . Czy problem może leżeć w tym że nie wymieniłem odrazu sprzęgła ??

I tu masz odpowiedz...coś nie tak z wymiana dwumasu

Koles który je wymieniał powinien jeszcze raz wszystko sprawdzić....w ramach tzw. gwarancji naprawy

Na moje to nie wina sprzegła.

Pozdr

Opublikowano

Ja jednak upierałbym się przy łożysku podpory wału. U mnie w e46 był minimalny luz właśnie na nim i drgania się nasilały wraz ze wzrostem prędkości. Luz dopiero było widać po zdemontowaniu łożyska.

Chyba, że wał został nie zamontowany tak jak był przed remontem, czyli obrócony i przykręcony inaczej.

Pzdr.

Opublikowano

No jak jak? Normalnie, wystarczy, że go przykręcisz na inne dziury, czy to takie trudne do wyobrażenia - jeśli nie widziałeś? :mad2: :duh:

I popraw sobie opis Twojego auta, bo 'turing' w BMW nie występuje :lol:

Opublikowano
Wał przykręcasz na 3 śruby do przegubu - czyli np odkręcam te śruby wyjmuje skrzynie i nie mogę wałem obrócić ? Chyba ze się nie zrozumielismy
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

mam dokładnie taki sam problem jak kolega wyżej... Przy przyspieszaniu w okolicy 140km - 160km w aucie pojawiają się silne drgania, które ustają po puszczeniu gazu.

Ma ktoś diagnozę na tą dolegliwość ? koło dwumasowe ? łożysko podpory wału ?, czy może coś innego?

Dodam ze moje autko to 320D 150km ok 200tys przebieg

Pozdrawiam