Skocz do zawartości

[E87] Ciężko wchodzą biegi / Skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie dotyczace manualnej skrzyni biegow a mianowice:

czy u was tez tak ciezko chodzi??czasem zeby wrzucic jedynke musze uzyc nieco sily z dwojka tez tak samo a o wstecznym nic nie mowie-czasem nogami musze sie zaprzec zeby go wrzucic :mad2:

czy to jest normalne??

dzieki i pozdrawiam

Edytowane przez bujala

Opublikowano
Zastanów się chwilę, skoro musisz się mocno zapierać to to raczej nie jest normalne. Podjedź do mechaniora nich ci sprawdzą, może olej a może coś w samej skrzyni już nie domaga.
Opublikowano
Może masz źle ustawiony fotel i nie wciskasz sprzęgła do końca.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

albo sprzegła już nie ma. za dużo tego "albo". biegi powinny chodzić leciutko.

temat do poprawy

Opublikowano
witam

mam pytanie dotyczace manualnej skrzyni biegow a mianowice:

czy u was tez tak ciezko chodzi??czasem zeby wrzucic jedynke musze uzyc nieco sily z dwojka tez tak samo a o wstecznym nic nie mowie-czasem nogami musze sie zaprzec zeby go wrzucic :mad2:

czy to jest normalne??

dzieki i pozdrawiam

IMO opisywane przez Ciebie zjawisko nie jest normalnie, natomiast wszystko zalezy od punktu odniesienia (tj. z jakiego auta sie przesiadasz) - skrzynie w BMW 1 generalnie wcale nie chodza lekko i pewien opor przy wlaczaniu przelozen jest normalny, natomiast napewno nie taki zeby trzeba bylo sie zapierac by wrzucic biegi.

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano
  • Autor

nie no bez przesady z tym zapieraniem to zazarowalem jednak biegi 1,2 i wseczny chodza ciezko.ciezko to wytlumaczyc:

jezeli widze ze stawia opor i bieg nie chce wejsc do konca to puszczam sprzeglo i wrzucam bieg ponownie jezeli to nie dziala probuje ponownie ale ogolnie za 2 razem jest ok.nie towarzysza temu zadne zgrzyty - nic takiego , jedynie czuc opor jakby bieg nie chcial wskoczyc

Opublikowano

W moim 125i mam problem z wstecznym, żona musi się trochę namęczyć by go "wbić".

Na razie składam to na karb niewielkiego przebiegu ale jeśli to się nie zmieni zgłoszę problem w ASO.

Opublikowano
Mam ten sam problem czasami , tylko u mnie pojawia się problem tylko wtedy gdy znów przestawia się rozrząd :) nie wiem co ma to wspólnego ale zawsze idzie to w parze
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
nie no bez przesady z tym zapieraniem to zazarowalem jednak biegi 1,2 i wseczny chodza ciezko.ciezko to wytlumaczyc:

jezeli widze ze stawia opor i bieg nie chce wejsc do konca to puszczam sprzeglo i wrzucam bieg ponownie jezeli to nie dziala probuje ponownie ale ogolnie za 2 razem jest ok.nie towarzysza temu zadne zgrzyty - nic takiego , jedynie czuc opor jakby bieg nie chcial wskoczyc

musisz pomyśleć o sprzęgle. u mnie biegi wchodzą same

Opublikowano
To nie jest wina sprzęgła . Przynajmniej mi nie dzieje się to często raz na X czasu ale jest to zauważalne i troszku denerwujące . Jest taki efekt jak by nie było poporstu tych biegów w samochodzie , jak byś chciał wrzucić 7 bieg .
Opublikowano
  • Autor
dokladnie tak jakby na drodze cos stalo...
Opublikowano
W moim 125i mam problem z wstecznym, żona musi się trochę namęczyć by go "wbić".

Na razie składam to na karb niewielkiego przebiegu ale jeśli to się nie zmieni zgłoszę problem w ASO.

U mnie jest ta sama historia - żona wrzuca wsteczny uzywajac dwoch rak :D

Generalnie jak dla mnie skrzynia chodzi bardzo fajnie i precyzyjnie, natomaist posiada pewien naturalny, mechaniczny opor przy wrzucaniu biegow, a w przypadku wstecznego dodatkowo wchodzi w gre kwestia blokady chroniacej przed wrzuceniem tego biegu zamiast jedynki. W innych autach jest to rozwiazane poprzez wcisniecie dzwigni w dol badz podciagniecie do gory pierscienia na lewarku, tutaj natomaist trzeba pokonac dodatkowy opor.

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Radzę dobrze odpowietrzyć wysprzęglik.
Opublikowano
  • Autor

jak to zrobic??tzn jak go odpowietrzyc??

pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
cos macie nie tak jak wam tak ciezko wchodza!!generaniel w bmw wchodza bardziej precyzyjnie ostatni jezdzilem e60lci i e64 super wchodzily!jedynie co zauwazylem w e64 ze ukald kierowniczy chodzi duzo lzej
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jak to zrobic??tzn jak go odpowietrzyc??

pozdrawiam

Jeśli pytasz jak to zrobić, to nie zrobisz tego sam. W aso mają specjalne narzędzie do odpowietrzania. Warsztaty, które potrafią to zrobić mają własne "patenty". Sprawa nie jest prosta.