Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z prawym kołem . Podczas jazdy blokuje prawe koło wyrywa kierownice, dodaje gazu a autko nie ma sily jechać jak hamuje to sciąga samochód na lewą stronę . Gdy kupilem samochod zmienialem klocki hamulcowe i jednocześnie mechanik przetoczyl mi tarcze do ktoregos z klocków nie podłączył czujnika i pali sie kontrolka od hamulców. Co do hamulców to zmieniłem płyn hamulcowy,klocki,i przeody ktore mialy byc przyczyna blokowania sie koła ale nadal sie blokuje smierdzi spalonym i sie nagrzewa prosze o odp co mam zrobic i co sprawdzic pozdrawiam :)
Opublikowano
Przejrzyj zacisk zobacz czy tłoczek swobodnie powraca , zobacz w jakim stanie są prowadnice i czy przypadkiem nie rozwarstwił się klocek i nie blokuje między jarzmem a tarczą .Czujniki są w lewym przednim i prawym tylnym kole ale nie mają wpływu na powyższą sytuację.
Opublikowano

To może być gumowy przewód hamulcowy , który w środku się rozwarstwił i nie puszcza płynu hamulcowego.

Potwierdzałoby to diagnozę , to ,że smierdzi spalonym / bo klocek hasmulcowy jest stale dociskany .

Rozwiązanie : nowe gumowe przewody hamulcowe/ koszt jednego ok.35-45zł .

Gdy auto ma7 i więcej lat , to ja bym wymienił wszystkie cztery /jest po jednym na koło/

panta rei
Opublikowano
Co do hamulców to zmieniłem płyn hamulcowy,klocki,i przeody ktore mialy byc przyczyna blokowania sie koła ale nadal sie blokuje smierdzi spalonym i sie nagrzewa prosze o odp
jak widac przewody wymienione.
Opublikowano
no to pozostał tłoczek,chyba najczęstsza przyczyna blokującego się hamulca...ale on raczej pozostaje zablokowany po użyciu hamulca.Samoistnie raczej nie blokuje.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Zobacz tłoczek , prowadnice i metalowe przewody bo może ten do prawego koła jest gdzieś zagięty i pod ciśnieniem daje radę wypchnąc natomiast w drugą stronę dzieje się to z dużym oporem..