Skocz do zawartości

czujnik temperatury wody e30 m42

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem w trakcie zmiany silnika w moim e30, z m42 na m42. niestety po włożeniu silnika okazało się że nie działa wskaźnik temperatury wody. Obawiam się że czegoś po prostu nie podłączyłem, moje pytanie gdzie w tym silniku znajduję się czujnik temperatury czynnika chłodzącego?
A co to, a co to tak gna, tak bokiem, tak bokiem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
po kolektroem ssącym w głowicy są dwa czujniki, jeden do kompoa drugi do wskaźnika.
Opublikowano
Lipa bo te na pewno podłączyłem... to znaczy że przyczyna leży gdzie indziej... może czujnik padł. a który jest do kompa a który do zegarów?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Ok dzięki to jeszcze sobie posprawdzam może po prostu styk zaśniedział....
Opublikowano

Jeśli wrzuciłeś m42 z e36, to niestety czujnik musisz wymienić na ten z e30 - miałem dokładnie ten sam problem.

Czujnik niebieski (bliżej przodu samochodu) podaje temp. do komputera. Jest taki sam w m42 z e30 i m42 z e36.

Czujnik czarny (bliżej kabiny) podaje temp. na tablicę rozdzielczą. Te niestety różniły się między e30 i e36. Niestety dojście do tego czujnika jest baardzo upierdliwe.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam!

mam ten sam problem z tym że podmieniłem czujniki na te z e30 i dalej nic! samochód masakrycznie dużo pali, nie równo chodzi i nie pokazuje temp. :mad2: na liczniku, przypomnę że mam kompa i silnik od e36 a wiązkę od e30, silnik 1.8 IS w ten weekend chcę jechać po wiązkę od e36 i podmienić, jak myślicie pomoże ten zabieg ? :?

Opublikowano
a czujniki spalania stukowego gdzie podłączyłeś skoro w e30 nie ma takiej opcji?

zmień wiązkę bo e30 a e36 to jest trochę różnicy

No właśnie stukowce w tym przypadku są odłączone bo w mojej e30 ich w ogóle nie było. Dziś byłem po wiązkę więc na dniach będę wiedział czy to przyniesie oczekiwany efekt, pytanie tylko czy czekają mnie jakieś niespodzianki z podłączeniem ? ...