Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich,mam pytanie odnośnie opon do bmw x5 e53, czy muszą mieć tą samą grubość bieżnika z przodu jak i tyłu.Wzór bieżnika mam ten sam tylko grubość inną(różnica ok.2mm). Pytam się bo boje się że może się coś stać z napędem itp.
Opublikowano
Jeżeli opony masz takie same to różnica 2mm nie stanowi żadnego problemu. Generalnie przy normalnej jeździe i tak przednie opony się zużywają inaczej niż tylne i nigdy nie będą w takim samym stanie jak od nowości. Ważne!!!- pilnuj sobie tylko co by ciśnienie opon było wszędzie jednakowe i śmigaj bez obaw. :cool2:
najpiękniejszy dźwięk na świecie- R6 w BMW
Opublikowano
Ważne!!!- pilnuj sobie tylko co by ciśnienie opon było wszędzie jednakowe i śmigaj bez obaw. :cool2:

Jezeli chodzi Ci o identyczne cisnienie na obu osiach, to nie. Przod powinien miec inne, tyl inne - zgodnie z naklejka w samochodzie. Wynika to z roznego obciazenia osi samochodu.

Opublikowano
no to jeszcze jedno mam pytanie, lepiej założyć lepsze opony na przód czy na tył?
  • 5 lat później...
Opublikowano
Ale odgrzeje kotleta, żeby nie zakładać nowego tematu. Posiadam E53 że stałym napędem na cztery koła. Kupiłem dzisiaj sobie 17 na zimę wraz z oponami. 2 opony są w super stanie z 2016 roku lecz są to opony całoroczne i tu pojawia się moje pytanie czy mogę bez obaw o reduktor kupić 2 nowe typowo zimowe w tym samym rozmiarze i założyć je na tył? Dziękuję za odpowiedzi. Dodam tylko, że skrzynia manualna