Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

jako że bardzo często dostaje pytanie na PW odnośnie realnego spalania 335i postanowiłem założyć ten temat aby każdy mógł z tego źródełka wiedzy skorzystać.

Zacznijmy od tego prostszego spalania TRASA.

Bez problemu można zejść poniżej 8 L /100 km pod warunkiem że jedziemy sobie spokojnie do 120 km/h.

Przykładowa moja trasa: Warszawa->Stuttgart->Monte Carlo->Nicea->Cannes->Millau->Stuttgart->Warszawa (4800 km) [ 3 godziny stania w korku w Szwajcarii + w Niemczech dość często do odcięcia] 8.8 l/100 km.

Inna trasa: Warszawa->Nurburgring->Warszawa (2500 km, z czego 100 km na torze i jazda po Niemczech... jak to przez Niemcy ;) ) 10.1 l/100 km.

Przykładowe spalania utrzymywane na autostradzie przy tempomacie w warunkach ładnej słonecznej pogody, około 25 stopni na PROSTEJ drodze.

100 km/h - 7.0 litrow

120 km/h - 7.5 litra

140 km/h - 8.0 litrow

160 km/h - 9.5 litra

180 km/h - 11.0 litrow

200 km/h - 12.0 litrow

250 km/h - 23 litry (wszystko mierzone na odcinku kilku km przy właczonym tempomacie)

Teraz miasto:

Wartości między 11l/100 km, a 14l/100 km, jazda normalna.

Maksymalne spalanie po mieście jakie udalo mi się osiągnąć na dystansie 100 KM to 18l/100 km, ale to stałem w korku i ruszałem się o centymetr przez dwie godziny.

Oczywiście można też osiągać wartości rzędu 30 i więcej litrów po mieście ale system jazdy binarnej zostawmy dla komputerów:)

Skrzynia Automat 6 biegowy, opony przód szer 225, tył 245. przebieg 155 tyś km.

Mam nadzieje, że post uświadomi wszystkim o spalanie 335i. Cięzko dostać lepsze autko w relacji cena/koszty utrzymania/osiągi:)

Pozdrawiam,

Waldek.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Jak na mozliwosci tego samochodu to spalanie wysmienite :cool2: . Tyle to pali Insignia 2.0T 4x4 z 220konnym motorem, ktora pierwsza setke zamyka w tym samym czasie co moje "trakoczace" R4 2.0D :wink:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
edit: zima, miasto: 15-18 litrów :)

duza roznica :shock: ... rozumiem ze diesel pali 2-4 l wiecej w miescie w taka pogode , ale benzyna? Przeciez to moment jest cieple... chyba ze poprostu slizgasz sie po parkingach :mrgreen:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

duza roznica :shock: ... rozumiem ze diesel pali 2-4 l wiecej w miescie w taka pogode , ale benzyna? Przeciez to moment jest cieple... chyba ze poprostu slizgasz sie po parkingach :mrgreen:

Co w tym dziwnego? Właśnie w benzynie są większe różnice w spalaniu miasto-poza miastem.U mnie jest 5 litrów różnicy.Miasto 15, poza 10 i tyle.

Opublikowano

Przykładowe spalania utrzymywane na autostradzie przy tempomacie w warunkach ładnej słonecznej pogody, około 25 stopni na PROSTEJ drodze.

100 km/h - 7.0 litrow

120 km/h - 7.5 litra

I tak dość dużo producent podaje spalanie takiego E90 335i na 6.70 litra. Wychodzi na to że musiałbyś jechać poniżej licznikowych 100 km/h, czyli ile? 90 km/h?

Opublikowano

Co w tym dziwnego? Właśnie w benzynie są większe różnice w spalaniu miasto-poza miastem.U mnie jest 5 litrów różnicy.Miasto 15, poza 10 i tyle.

Przeczytaj jeszcze raz co napisalem ...

Nie dziwi mnie to ze miedzy miastem a trasa jest duza roznica , dziwi mnie ze duza roznica jest miedzy zima a latem ... Diesel rozumiem zanim sie zagrzeje troche zejdzie ale benzyna jest moment ciepla - jeszcze R6

Opublikowano
nowoczesne, oszczędne silniki benzynowe wcale się tak szybko nie nagrzewają...

hmm ... nowe grande punto z 1.4 po 2-3km jest cieplutkie , wiem ze nie ma co R4 z R6 na dwoch dmuchawkach porownywac ale... R6 powinno sie szybciej zagrzac...

Opublikowano

I tak dość dużo producent podaje spalanie takiego E90 335i na 6.70 litra. Wychodzi na to że musiałbyś jechać poniżej licznikowych 100 km/h, czyli ile? 90 km/h?

Katalogowane dane o spalaniu możesz sobie .... :)

Prędkość była mierzona GPSem, 100 na liczniku to jakieś 96 w realu, 210 to 200 a 263 to 250 (taka to skomplikowana logika wyliczania prędkośći z licznka kontra GPS) - a wartości dla spalań które podałem na początku są pobierane z GPS :)

6.7 to mam przy... 80? (w sumie nigdy na dluzszym odcinku nie mialem tyle - chyba ze chwilowe) przy ladnej pogodzie plaskiej drodze i nie pod wiatr :)

a co do nagrzewania... może woda się szybko nagrzewa, ja mam temp oleju tylko i zanim osiągnie 90 lub więcej stopni to troche trwa :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Spalanie 335i autora postu jak najbardziej prawdziwe :) u siebie też mam bardzo podobnie i mimo że wiem że nie pali tyle co yaris 1.0 to jestem pod wrażeniem tak względnie bądź co bądź małego spalania moje 330i-ki :) pzdr