Skocz do zawartości

330d Wymiana żarników xenon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Jako że przez źle zatytułowany wątek poprzedni temat został zamknięty chciałbym spróbować jeszcze raz. Otóż muszę wymienić żarniki xenonów w swojej E46 (sedan po lifcie) i chciałbym prosić o poradę osoby które już to kiedyś robiły. Lewy reflektor jest umiejscowiony tak, że praktycznie nie ma możliwości swobodnej wymiany (najprawdopodobniej trzeba będzie wykręcać całą lampę). W prawym natomiast dostęp utrudniony jest przez zbiorniczek płynu do spryskiwaczy. Czy po na prawdę nie ma innego sposobu dostania się do żarników? I czy po wyjęciu lamp i ponownym włożeniu trzeba jakoś regulować światła, czy samopoziomowanie samo je ustawi na właściwej wysokości? Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Opublikowano

ja wymieniałem, też w 330d. więc tak:

- lewy (od strony kierowcy) - da się wyjąć i wsadzić bez odkręcania lampy, trzeba się troche nagimnastyować ale da się na pewno.

- prawy (od strony pasażera) - wykręciłem do niego zbiorniczek płynu do spryskiwaczy, jest na jedną śrube, wystarczy ją odkręcić i odsunąć zbiorniczek, nie trzeba nic odpinać.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za podpowiedź! Wobec tego będę próbował bez wyjmowania lamp skoro się jakoś da, wolałem uniknąć tego bo wiadomo że później różnie może być z powtórnym włożeniem lampy (a znając życie nawet jakby było ok to coś bym sobie wkręcał że jest krzywo, za duża szczelina itp. itd;)) Z tym zbiorniczkiem widziałem właśnie że jest z góry na jedną śrubę, ale spodziewałem się że jest jeszcze jakieś mocowanie od spodu. Jeżeli nie ma to w sumie troche ułatwia sprawę. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam!
Opublikowano

jak wymieniałem żarniki u siebie w 330d po lifcie to nie musiałem nic odkręcać. wymiana zajęła dosłownie 5 min.

Sciąga się dekielki z tyłu lampy, następnie odczepia kostkę od żarnika, odbezpiecza i wyciaga żarnik, a póżniej wszystko się składa.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano
  • Autor
Właśnie u mnie problem polega na tym że klapki da się zdjąc bez jakiegokolwiek demontażu (jednak dużo sie trzeba przy tym nagimnastykować z uwagi na mało miejsca), problem jest natomiast z włożeniem ich spowrotem bo nijak nie chcą spowrotem wejść (zwłaszcza ta po stronie kierowcy).
Opublikowano
Właśnie u mnie problem polega na tym że klapki da się zdjąc bez jakiegokolwiek demontażu (jednak dużo sie trzeba przy tym nagimnastykować z uwagi na mało miejsca), problem jest natomiast z włożeniem ich spowrotem bo nijak nie chcą spowrotem wejść (zwłaszcza ta po stronie kierowcy).

Jeśli nie masz tam żadnych przeróbek to musi się dać !

Wszyscy to robią bez żadnych demontaży, trzeba tylko pogimnastykować trochę palce.

--

pozdrawiam

nelson

--

pozdrawiam

nelson