Skocz do zawartości

Dziwne klekotanie podczas odpalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam spory problem, po przejechaniu okolo 10km BMW e39 automat 1996r, na postoju zgasł mi silnik, przy ponownej probie odpalenia płyn z w okolicy wiatraka wewnętrznego poprostu wyciekł, i słychac było klekotanie w silniku, boje sie go odpalac ponownie bo dzwięk z silnika nie jest przyjemny i nie napawa optymizmiem. Nie jestem w stanie ruszyc samochodu do mechanika dlatego tu pisze. Płyn wyciekł prawdopodobnie z pompy wodnej, zaóważyłem też że płyn był strasznie brudny i ciemny, może to coś oznaczac?

Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano
Witam

Mam spory problem, po przejechaniu okolo 10km BMW e39 automat 1996r, na postoju zgasł mi silnik, przy ponownej probie odpalenia płyn z w okolicy wiatraka wewnętrznego poprostu wyciekł, i słychac było klekotanie w silniku, boje sie go odpalac ponownie bo dzwięk z silnika nie jest przyjemny i nie napawa optymizmiem. Nie jestem w stanie ruszyc samochodu do mechanika dlatego tu pisze. Płyn wyciekł prawdopodobnie z pompy wodnej, zaóważyłem też że płyn był strasznie brudny i ciemny, może to coś oznaczac?

Z góry dziękuje za pomoc

Mozliwe ze pompa wody padla skoro piszesz ze z niej jest wyciek.Jezeli plyn chlodniczy jest czarny to moze to oznaczac ze pekla glowica i plyn zmieszal sie z olejem.Odkrec korek od wody i zobcza co jest w srodku sprawdz tez stan oleju w silniku,nie odpalaj auta tylko przetransportuj auto jak najszybciej do mechanika bo i tak to bedziesz musial zrobic...Moze byc dyzo przyczyn...Wiekszych i mniejszych...

Opublikowano
Witam

Z góry dziękuje za pomoc

Mozliwe ze pompa wody padla skoro piszesz ze z niej jest wyciek.Jezeli plyn chlodniczy jest czarny to moze to oznaczac ze pekla glowica i plyn zmieszal sie z olejem.Odkrec korek od wody i zobcza co jest w srodku sprawdz tez stan oleju w silniku,nie odpalaj auta tylko przetransportuj auto jak najszybciej do mechanika bo i tak to bedziesz musial zrobic...Moze byc dyzo przyczyn...Wiekszych i mniejszych...

Ps naswietl bardziej skad dochodzi stuk z silnika jakie to stuki ?czy auto kopci itd...

Opublikowano

Kopci na biało, nie potrafie określic skad dochodzi dzwiek, i nie bede go juz odpalał, bo boje się ze cos gorszego sie stanie

@EDIT

Przyjżałem się dokładnie i zaóważyłem ze wentylator nie jest prosty, a sruba jest wygieta, wydaje mi sie ze pompa ociera o blok silnika, widac tez starte opilki metalu niedalego pempy ;/ mam nadzieje ze to tylko pompa :)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Prawdopodobnie nieprzyjemny dźwięk silnika spowodowany był ocieraniem wentylatora lub uszkodzoną pompą wody. Wymień ją i uruchom silnik.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań