Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem tu nowy zastanawiam się nad 3 samochodami bmw e38 4.4, audi a8 d2 4.2 lub mercedesem w124 3.2, nie chce diesla wole kupić pb i założyć gaz. Jak spisują się silniki bmw z gazem?, nie gniewajcie się ze weszłam akurat do was na forum ale beta 7 mi się najbardziej podoba z wygląda, może ktoś miał takie auta to się coś wypowie
Opublikowano
ja bym wybrał bmw na gazie lata bardzo dobrze i na pewno eksploatacja tansza niż audi a w mercach nie gustuje
Opublikowano

Porownanie w124 z e38 i A8 to troche szalone pod paroma wzgledami :D

Ale jesli mam wyrazic swoje zdanie szczerze to rok temu mialem w124 3.2 benz (220KM)automat , bez gazu , rok 1993 na pelnej mozliwej opcji. Bylo to najlepsze i najmniej awaryjne auto jakie mialem.

Bylem z niego bardziej zadowolony niz teraz z e38. Nigdy mnie nie zawiodl pod zadnym wzgledem. Rozpedzal sie do 260 to tez bylo fajne :D

Opublikowano
Mercedes w 124 nie ta klasa,bardziej pasuje porównanie do audi 100 c4 lub starej a6 (w budzie 100) i bmw e34. e38 lepiej się prowadzi niż a8,większy komfort jazdy,natomiast a8 ma lepsze blachy,temat korozji jest praktycznie nie znany,cała konstrukcja jest wykonana z aluminium (technologia ASF) i napęd quatro,wybór należy do ciebie,napewno d2 jest mniej popularnym autem niż e38,których jeździ mnóstwo więc a8 jest bardziej unikatowe :)
Nur bmw e32
Opublikowano

A ja bym wybrał... (to będzie niespodziewane) E38 :D

Z reszta czego się spodziewałeś, że jak wejdziesz na forum bmw to ktoś ci powie "no co ty bierz merca, albo audi" :)

A do rzeczy. E38 dlatego że masz właściowości jezdne o niebo lepsze od merca, który jest kanapą i audi które jest niewiadomo czym. Do tego silniki bmw znoszą gaz całkiem przyzwoicie, czego nie mozna powiedziec o 4.2 v8 audi, mój kumpel to ma, sam zakładał gaz w renomowanej firmie, polecany przez kazdego i od czasu montazu cały czas coś się dzieje (możliwe że akurat tylko ten egzemplarz). A wisienką na torcie jest "badlook" jaki bawarka strzela ci jak patrzysz z przodu na światła :) nie do zastąpienia przez cokolwiek innego.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
za mercedesem przemawia najlepsze wykończenie środka choć środek wygląda staro ale korozja jest spora i parę innych mankamentów, w 7 i a8 zawieszenie słabe pod względem trwałości, bmw 7 najlepszy komfort jazdy z tych modeli, korozja pod tym względem a8 deklasuje wszystkich, wszystkie te silniczki powinny hulać na lpg ładnie ja bym zakładam instalacje landi renzo omegas
Opublikowano

Jeśli byś brał pod uwagę merca ale w 140 S klasa,to zdecydowanie komfort jazdy i ilość miejsca w środku jest na poziomie premium,jednak styl starych merców nie każdemu odpowiada,mnie w140 nawet się podoba,choć ponoć średni wiek kierowców w 140 to 50 lat,coś w tym jest,eska była ulubionym autem kanclerza Helmuta Kohla,pasują idealnie :) :

http://www.mb-w140.de/Modellgeschichte/graphics/Helmut_Kohl.jpg

Nur bmw e32
Opublikowano
za mercedesem przemawia najlepsze wykończenie środka choć środek wygląda staro ale korozja jest spora i parę innych mankamentów, w 7 i a8 zawieszenie słabe pod względem trwałości, bmw 7 najlepszy komfort jazdy z tych modeli, korozja pod tym względem a8 deklasuje wszystkich, wszystkie te silniczki powinny hulać na lpg ładnie ja bym zakładam instalacje landi renzo omegas

Co dla ciebie oznacza że zawieszenie jest słabe pod względem trwałości? Rzeczywiście jak się wkłada coś dziwnego nieznanego to nie dziwne że wybija się wachacz po np 2k km. Ja wsadziłem lemfordera (wymieniłem całe zawieszenie oprócz wachaczy dolnych, tych trójkątnych), amorki bilsteina i sprężyny sachs, zrobiłęm na tym ponad 30k km i nic. Kumpel za to na takim samym zestawie dobija już do 100k km i cały czas nic. W zasadzie robimy tylko miasto, czasami jakaś trasa, a jak wiadomo Łódź nie słynie z dobrych dróg.

Najlepszy komfort masz w mercu, bawarki maja bardziej sportowe nastawy, dlatego są twardsze od merca.

Ruda rzeczywiscie A8 nie tyka, chyba że powypadkowy egzemplarz. Z mercem nie jest jeszcze tak źle jak z późniejszymi czyli okular :mad2: . Na e38 coś tam wyskoczy, ale generalnie nie jest źle.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
wiem ze konkurentem tych aut jest mercedes w140 bardzo dobry samochód ale ciut za wielki jak dla mnie, pod względem kabiny i jakości wykonania w124 jak dla mnie lepszy niż 7 i a8, najgorsze materiały w środku ma a8
Opublikowano
W a8 materiały są na najwyższym poziomie,jedynym mankamentem są dość często urywające się przednie podłokietniki przy mocniejszym nacisku,zawiasy wykonane z aluminium i dość dziwne mocowanie do tunelu środkowego,skóra co prawda potrafi się przecierać,ale nic nie pobije weluru w audi d2,w e38 materiał potrafi się przetrzeć w audi nawet po 500 tyś km wygląda jak nowy.Jeśli ktoś jeździł tylko bmw będzie polecał bmw,ale warto przetestować a8 i porównać,miałem okazję przez jakiś czas jeździć a8 w wersji 3.7 z napędem na przednią oś,jeśli zależy ci też na zużyciu paliwa to ta wersja będzie ok,w porównaniu z 4.2 quatro spokojnie w mieście możesz urwać 4..5 litrów,nie słuchaj bzdur,że palą tyle samo.
Nur bmw e32
Opublikowano

Napewno to auto bedzie w gazie wiec stajac przed wyborem A8 3.7 czy 4.2 ja biore 4.2 i mysle ze 80% wybierajacych tak wezmie. Tu i tu masz V8 wiec spalanie i ekspoatacja jest podobna. Roznica w spalaniu jest czy jest quatro czy os przednia. Ale tak naprawde to juz jeden hu....czy wezmie 16 gazu w miescie czy 18. z napedem na 4 fajnie jezdzi sie zima.

Merc jest najtanszy w utrzymaniu z tych trzech wyminienionych wyzej . Nawet jakbys znalazl klina z motorem 4.2 to i tak bedzie duzo taniej niz e38 czy A8.

Wizualnie najbardziej podoba mi sie orginalne S8. (Tylko bez jakis wstawek a'la Tuning Tesco)

Opublikowano
Mercedes ma solidne i trwale przednie zawieszenie zrobisz raz i jeździsz ze 150 tyś minimum, oryginalnym s8 w manualu też bym nie pogardził, bmw 7 z manualem tez trudno wyrwać mało takich niby automat to komfort ale zabiera trochę mocy silnikowi i lubi się wysypać przez zaniedbania poprzednich właścicieli
Opublikowano
raczej w a8 materiały nie są zbyt dobre jak dla mnie a6 c4 ma lepsze wykończenie w a8 jest inny rodzaj skóry niż w 7
Opublikowano

E38 ma prawdziwa skore i prawdziwe drewno i to sie czuje wsiadajac i jezdzac nim.

Automaty sypia sie tak samo jak sprzegla w manualu. Ile automat Ci zabierze mocy ?? odczujesz pod butem spowolnienie do setki o 0.2 sekundy ? NAPEWNO NIE :!:

ps.Co do W124 to fakt przez ponad rok w zawieszeniu nie zrobilem nic. To byla solidna konstrukcja za nie wielkie pieniadze :!: