Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wiem ze duzo bylo o tym ale mam pytanie inne niz bylo. Od czasu gdy temp sa bliskie zera zaczal stukac zawor jak zimny silnik. Stuka do czasu dopoki silnik nie osiagnie temp.silnik ma przejechane 90 tyskm udokumentowane z niemczech.czy jest to mozliwe ze popychacze sa do wymiany czy moze olej jest kiepski (jest motul(chyba taka nazwa))10w40.I pytanie drugie jesli trzeba wymienic to mam to zrobic juz bo jest nieciekawie skoro tak dlugo stuka czy moge jeszcze jezdzic i czy to na pewno popychacze czy moze cos innego.Z gory dziekuje za odpowiedzi
Opublikowano

witam, prawdopodobnie to pukanie pochodzi od zuztego popychacza hydraulicznego, zaworu. Efekt pracy silnika ze zuzytymi badz niewyregulowanymi luzami zaworowymi to wycieranie sie wałka, i elementów z nim współgrających (popychacze, dzwigienki) co w nastepstwie doprowadza do nieosiągania przez silnik zamierzonych parametrów pracy.

Koszt wymiany wacha sie w zaleznosci od zastosowanych popychaczy, i kosztów robocizny w zaleznosci od warsztatu. U mnie montujemy tylko oryginalne popychacze po ok 70 pln sztuka(jest ich 8) uszczelka pokrywy zaworów 40 pln. Koszt robocizny to jakies 200 pln w przypadku silnika m40.

pozdrawiam

CARFIX BMW

Pełny serwis pogwarancyjny.Kodowanie i programowanie, indywidualizacja ustawień. Aktualizacja oprogramowania. Dostęp do serwera online(OSS),ASAP oraz Werkstatt information recherche (WIR). Cześci nowe - parts sales support (PASS) i używane do BMW.

Szczecin ul.Mieszka I 61a

Tel.692377209

Opublikowano
Jak masz mozliwosc to wlej inny olej - chociaz polsyntetyk. Powinno byc OK

No ale on jeździ na półsyntetyku.