Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

szukam dobrego elektryka (najchętniej warszawa praga płd) który będzie w stanie pomóc zdiagnozować i naprawić usterkę w moim samochodzie (e39 530d)

raz na jakiś czas (bardzo rzadko ale się zdarza) przy próbie odpalenia, a dokładnie po wsadzeniu kluczyka do stacyjki lub po zgaszeniu silnika - przekręceniu kluczyka, samochód umiera.

gaśnie wszystko, nie ma prądu. akumulator ma 2 lata, jeża wymieniłem bo już szwankował i to niestety nadal nie pomaga.

co pomaga? otóż to jest dziwne - czasem 'naprawia się sam', czasem pomaga zdjęcie klemy z akumulatora i ponowne jej założenie(dzięki temu problemowi wiem już jak mechanicznie otwierać klapę w touringu ;) ), raz się zdarzyło (akurat żona miała ten problem na mieście) że samochód odpalił z kabli.

rozmawiałem o tym problemie z kilkoma osobami ale nikt nie miał podobnego przypadku.

ja podejrzewam jakieś zwarcie między stacyjką a aku (np w samej stacyjce) ale nie znam się na tym specjalnie. o ile wiem ładowanie akumulatora mieście się w normie. a może sam aku jest walnięty? może w ogóle być zwarcie w samym akumulatorze?

z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam i witam jednocześnie na tym forum

Edytowane przez furi_dp
pozdro
Opublikowano

następnie zmienić tytuł zgodnie z zasadami szczegółowo wyjaśnionymi w w/w wątkach.

sorry i biję się w pierś.

pozdr

pozdro
Opublikowano
A czy po takich "zdechnięciach" objawy są takie jak po odłączeniu akumulatora, tzn. np. musisz od nowa ustawiać zegarek itp?
Opublikowano
A sprawdzałeś czy przypadkiem nie rozłącza się klema pirotechniczna przy akumulatorze? Komputer pokazuje jakieś błędy?
Opublikowano

sama rozłączać się nie powinna, mocowania i zaciski przy aku wyglądają na dosyć stabilne.

na komputerze żadnych błędów tego typu nie było :?

pozdro
Opublikowano

wydaje mi się, że podobny problem mam ze swoim samochodem z tym, że ja nie rozpinam akumulatora tylko otwieram zamykam drzwi ( czasami dwukrotnie) i wszystko działa z powrotem. Spróbuj może u Ciebie też zadziała... A tak na serio mojego problemu też nikt nie jest w stanie zdiagnozować, więc jak się uporasz ze swoim, to podziel się na forum jak to zrobiłeś. Może uda mi się naprawić to u siebie, bo jest to dość mocno irytująca usterka.

odnośnik do mojego problemu viewtopic.php?f=72&t=163607 (opisałem jak potrafiłem najdokładniej :D)

Pozdrowienia i powodzenia

Opublikowano

Witam

To są typowe objawy zaśniedziałych klem,trzaśnięcie drzwiami pomaga,poruszanie klemą pomaga i działa dopóki nie zgasisz auta,przy rozruchu pobór prądu jest największy i dlatego gasną kontrolki bo połączenie na klemach jest słabe

Może się mylę ale ja tak miałem w kilku autach i to byly zaciski na aku.

Opublikowano
przy rozruchu pobór prądu jest największy i dlatego gasną kontrolki bo połączenie na klemach jest słabe

też to brałem pod uwagę, ale nie potrafię wytłumaczyć tego zjawiska w drugą stronę, tj. zdechnięcie samochodu momentalnie po wyłączeniu silnika.

poza tym on nie umiera po próbie zakręcenia rozrusznika tylko od razu po wsadzeniu kluczyka...

pozdro
Opublikowano
tylko otwieram zamykam drzwi ( czasami dwukrotnie) i wszystko działa z powrotem.

u mnie niestety nie jest to aż tak różowo :(

przeczytałem Twój temat. czy u Ciebie zdycha tylko przy przekręceniu kluczyka w pozycję nr 2 czy również zdarzało się po wyłączeniu silnika?

pozdro
Opublikowano
tylko przy przekręceniu kluczyka w pozycję nr 2, a dokładnie to w momencie gdy chce już odpalić samochód(po zgaśnięciu wszystkich kontrolek). W momencie gdy wyłączam silnik, u mnie wszystko działa normalnie. Na dniach sprawdzę klemy, może faktycznie to jest to.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, czy czyszczenie styków to jakaś skomplikowana operacja?

wybaczcie pytanie ale jestem laikiem.

jak to można samemu zrobić? (bo zakładam, że nie papierem ściernym :8) )

pozdro
Opublikowano

oczyszczone klemy pomogły ale nie do końca. została maska i pedały :D.

pozdrawiam.

Po kilku dniach oczyściłem wszystko, dobrze przykręciłem i autko śmiga jak wcześniej.

Dzięki za pomoc, bo już myślałem, że będę wydawał majątek naprawę.