Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam felgi stalowe w rozmiarze 6 1/2JX15 i chciałbym się dowiedzieć jaki rozmiar zimówek jest do nich optymalny :?:

Znalazłem, że na felgę 6JX15 najlepiej założyć 185/65 R15, a nic nie mogę znaleźć o 6 1/2JX15...

Edytowane przez thomus
Opublikowano
No tak masz racje ale ja mam stalówki na zimę w rozmiarze 6 1/2JX15 a według briefu na taką felgę dedykowane są opony 205/60R15. Według mnie moje e36 316i w zimę na oponach 205/60R15 to porażka...
Opublikowano

Na KAŻDĄ felgę możesz założyć kilka różnych rozmiarów opon. I na 6.5-calową spokojnie pakuj 185 i szerokiej drogi :)

A dlaczego uważasz, że 205/60 to porażka na zimę?

Opublikowano
Według Briefu do mojego modelu opony na lato to 205/60R15 na felgach 6.5JX15 a zima to 185/65R15 na felgach 6JX15. Pomijając kwestię rozmiaru felgi (bo wyjaśniłeś mi, że na 6.5 i 6 cali wchodzi 185) zawsze mi mówiono, że na zimę im węższe opony tym lepsze...
Opublikowano

Witam

To mit. Na zimę potrzebne są przede wszystkim porządne opony, wąskie czy szerokie. W większości nowszych aut na zimę zalecany jest ten sam rozmiar, co na lato, czasem węższy, lub na mniejszej średnicy feldze.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No dobrze, więc jaki proponujecie rozmiar opon zimowych do mojej 316i. Przypominam, że felgi mam 6.5JX15

Ja bym dał 195/65R15. Optymalna pod wzgledem kosztów i prowadzenia.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...