Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie. Dopiero przymierzam sie do kupna 1, ale chcialbym odrazu wymienic zwykle lampy na soczewkowe z ringami tudziez ksenonami. Mieszkam w Irlandii, utknalem tu :).

Interesuje mnie 1 z roku 2008, gdyz tu placimy podatek drogowy a od tego roku czerwca podatek przestaje byc naliczony od wielkosci silnika i koni mechanicznych a zaczyna od emisji spalania. Dlatego wlasnie ten rok zeby placic mniejszy podatek drogowy, ktory w PL jest zawarty w cenie paliwa.

Samochod jest dla mnie uzekajacy, a dla mojej malzonki jest to 2 najlepszy samochodzik jaki chcialaby miec.

Boleje tylko nad faktem ze 99% ogloszen niestety nie posiada lepszych niz zwykle seryjne lampy, tzn mowie o tzw ringach czy tez ksenonach plus ringi. Jest to opcja dodatkowa i niestety tu bardzo malo osob w jedynkach sobie na to pozwala, no chyba ze ktos bierze wersje 123d albo 130i. Ta druga dla mnie odpada, 123d bardzo chetnie, podejrzewam jednak ze skoncze z wariantem 116i, albo 118d czy tez 120d.

I teraz za przeproszeniem tego dlugiego wstepu pytanie zasadnicze. Gdybym odrazu chcial wymienic lampy , co radzicie, czy w ogole jest sens do ASO sie udawac, czy odrazu sobie odpuscic ze wzgledu na koszty ich. Kiedy sprawdzam cennik w PL tu nie jest to wymienione musialbym isc i sie dowiedziec to koszt takiego dodatku ok 3500-4000zl za bixenony do 1. Podejrzewam ze cena bedzie podobna lub tez duzo wieksza jeszcze tutaj, tak jak drozsze sa tu auta niz w Polsce.

Co zatem mogloby byc sensownym kompromisem. Kupic tylko lampy z soczewkami/ringami na ebayu, czy tez allegro, jakie wtedy musialyby byc, ktore polecacie ktore nie, i osobno sobie dokupic zestaw xenonow i samemu to u zaprzyjaznionego elektryka montowac, czy w ogole tylko lampy wymienic a z xenonami dac sobie spokoj. Jak sie nie pomylic i nie kupic zlych lamp jakies wskazowki uwagi itp.

Przepraszam za brak fachowej terminologii, i jezeli umiescilem post nie tam gdzie mial byc tez przepraszam. Przeczytalem post Ringi, ale poniewaz poszedl w troche innym kierunku mam nadzieje ze zostanie mi wybaczone zakladanie podobnego. Pozdrawiam. Szymon.

P.S.

Jestem tu nowy, jednak pamietalem o tym zeby sie przywitac w odp. dziale.

Opublikowano
Heh, chetnie tyle ze nie ma, ze wszystkich lokalnych ogloszen poprostu nikt nie ma ksenonow, w wersjach ktore chce, jak znajde to pewnie ze biore. Dzwonilem juz dzis do ASO tu sie pytac ile, facet mowi ok 1000 Euro, moze wiecej, i powiem tak pewnie to wezme, samochod bede chcial trzymac przez nastepne 5,6 lat a poprzedni mial ksenony wiec i w tym bym chcial choc wydatek chorendalny. No coz czasami sie wydaje na to na czym sie ma malego lub wiekszego bzika :)
  • 2 lata później...
Opublikowano

chcialbym odswiezyc temat bo odpowiedz typu "bierz od razu ksenony" nie ma dla mnie wartosci.

proszę o rade na co zwracac uwage przy wyborze lamp przednich ze swiatlowodami, tak, zeby mozna bylo zainstalowac ringi. moze ktos moglby podac przyklad takiej lampy na allegro? dzieki i pozdrawiam.