Skocz do zawartości

530d - słaby alternator, brak prądu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

ostatnio zauważyłem ciekawostkę pewną w moim samochodzie, a mianowicie: będąc na luzie, na postoju, przy jakiejkolwiek "elektrycznej" operacji, na przykład podnoszenie/opuszczanie szyby albo otwieranie szyberdachu, włączenie klimy (ale to chyba normalne) da się zauważyć/wyczuć chwilowy spadek obrotów. Na obc obroty mam w zakresie 747-750, raczej równe - naciskam otwieranie szyby i następuje nagły skok na ~730 obrotów. Czy to jest normalne, że silnik jest tak wrażliwy ? W innych samochodach, z którymi miałem do czynienia raczej nie występowało coś takiego.

Opublikowano

Moj jest niewrazliwy na zadne obciazenia typu otwieranie szyb. Zalaczajac klime tez nie spadają obroty jedynie slysze zalaczajace sie sprzeglo sprezarki i dodatkowe grzechotanie wynikajace z jej pracy.

Dziwna sprawa, moze akumulator masz slaby ze spada na nim napiecie i calosc zasila alternator? Jak masz z rozruchem?

Zrobiles to falowanie obrotow u siebie?

Opublikowano
Może akumulator się kończy. U mnie w automacie niema najmniejszego drgnięcia. Podłącz się pod kompa i sprawdź ładowanie. Może jakieś błędy z modułów wyjdą odnośnie słabego zasilania.
Opublikowano

heh no miałem w grudniu trochę cyrków z akumulatorem - spadało napięcie i wył alarm. Najpierw kupiłem nowy akumulator (norauto....) ale problem pozostał. Okazało się, że jedna klema nie styka. Także akumulator może nie najlepszy ale półroczny. Błędy ? Mam inpe i disa, gdzie szukać błędów z napięciem/prądem ? Ogólnie jest szansa, że coś mi daje za mało prądu/prąd się gdzieś gubi ?

falowanie - i tak i nie. Pojechałem zmieniać regulator i typ mi powiedział, żebym kolektor najpierw doszczelnił. Tak też zrobiłem i w sumie jest tak jak wcześniej - auto niby trochę lepiej jeździ ale czasem sobie pofaluje. Przed uszczelnianiem i sprawdzaniem potrafił gasnąć co 5 minut, teraz jest lepiej... ar_w, masz jeszcze ten swój regulator ?