Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam,

w mojej niuni 318tds 1997 kombi, ostatnio się dziwnie porobiło. turbina się nie załącza, ma ograniczony dopływa paliwa jak wciskam pedał do dechy na 1 lub na luzie ok, na 2 ma ograniczenie do około 20l, na 3 na około 18l, na 4 do 10l, na 5 do 8l (zużycie widoczne oczywiście na desce na podziałce zużycia paliwa). Włączył się chyba ekonomiczny tryb jazdy w związku z kursem franka :). ale poważnie to nie wiem od czego zacząć. auto po mieście jakoś jeździ ale na trasę to nie ma co jechać. proszę o podpowiedź,

Edytowane przez KolaLubin
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
brak mocy, może być efektem dziurawego intercoolera nie powinno to jednak wpływać na ilość spalanego paliwa na wskaźniku, najlepszym rozwiązaniem będzie faktycznie komputer
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

byłem na diagnozie komputerowej i...brak połączenia z systemem. lipa, szukamy w ciemno :(

fachowiec powiedział, że jest duża możliwość, że to pompa paliwa. za małe ciśnienie paliwa...

sprawdzimy...nowy wkład do pompy nie drogi 120zł.

co wy na to?

Opublikowano
jak nie ma połączenia z kompem to najpewniej on jest winowajcą. Jak nie to do wymiany zawór sterujący turbiną , zdejmij przewód idący od kolektora dolotowego do zaworu sterującego turbiną i sprawdź czy nie jest zapchany. Dobierz się do kompa , odepnij i podepnij na nowo (śmieszne ale pomogło już parę razy).