Skocz do zawartości

318tds ograniczony dopływ paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

w mojej niuni 318tds 1997 kombi, ostatnio się dziwnie porobiło. turbina się nie załącza, ma ograniczony dopływa paliwa jak wciskam pedał do dechy na 1 lub na luzie ok, na 2 ma ograniczenie do około 20l, na 3 na około 18l, na 4 do 10l, na 5 do 8l (zużycie widoczne oczywiście na desce na podziałce zużycia paliwa). Włączył się chyba ekonomiczny tryb jazdy w związku z kursem franka :). ale poważnie to nie wiem od czego zacząć. auto po mieście jakoś jeździ ale na trasę to nie ma co jechać. proszę o podpowiedź,

Edytowane przez KolaLubin

Opublikowano
Usun problem niezalanczania turbiny-pewnie jakis czujnik lub padla sams turbina.Podlacz pod kompa,Moze to cos wyjasni.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Jutro idę na komputer
Opublikowano
brak mocy, może być efektem dziurawego intercoolera nie powinno to jednak wpływać na ilość spalanego paliwa na wskaźniku, najlepszym rozwiązaniem będzie faktycznie komputer
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

byłem na diagnozie komputerowej i...brak połączenia z systemem. lipa, szukamy w ciemno :(

fachowiec powiedział, że jest duża możliwość, że to pompa paliwa. za małe ciśnienie paliwa...

sprawdzimy...nowy wkład do pompy nie drogi 120zł.

co wy na to?

Opublikowano

Zmień mechanika, jak to nie może się połączyć ? kabelkiem z allegro się łączył ?

Jedź do innego po prostu który ma lepszy sprzęt.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
  • Autor

byłem u trzech, więc może to wina mojego kompa. gdzieś padły kable lub sam komp.

lipa ludzie lipa

Opublikowano
jak nie ma połączenia z kompem to najpewniej on jest winowajcą. Jak nie to do wymiany zawór sterujący turbiną , zdejmij przewód idący od kolektora dolotowego do zaworu sterującego turbiną i sprawdź czy nie jest zapchany. Dobierz się do kompa , odepnij i podepnij na nowo (śmieszne ale pomogło już parę razy).