Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z przełączaniem biegów, mianowicie biegi ciężko wchodzą z oporem, musze się troche doszukiwac, trzeba przełączac powoli żeby bieg wszedł. Nieraz tak jest, że bieg wejdzie płynnie bez wyczuwalnych obtarc, ale to rzadko. Mam wrażenie, że zależy jak się wciśnie pedał sprzęgła - nieraz wcisne na maksa do podłogi (lecz podkoniec juz pedał ma dziwny opór) to bieg wejdzie płynnie a niekiedy to jak wcisne nie dokonca a na 3/4 to wtedy też jest płynnie. Dodatkowo mam tak że jak puszczam sprzęgło to z tyłu auta czuje takie drrrrrrrrrrrrganie, nie ma takiej płynności wysprzęglania, no chyba że pusze sprzęgło bardzo bardzo powoli to nie czuc zabarrdzo tego drrrrrrgania (dosłowanie jest takie drrrrrrr - cięzko to opisac). Niekiedy tego nie ma ale rzadko. Może pomoże taka dodatkowa sugestia że np jak wrzucę 1 bieg to wejdzie z oporem, wrażenie jakby jakiś element był niżej a inny wyżej, a po wyrzuceniu go i ponownym wrzuceniu 1 to jest już płynnie. Auto ma 184 tyś. Ja troche obstawiam sprzęgło + docisk ale takie drrrrrrgania z tyłu auta troche mylą.

pozdrawiam i proszę o jakieś wasze opinie

Opublikowano
Wymiana sprzegla bez dwumasu.Polecam LuK. Sprawdz poziom oleju w skrzyni biegow.Sruba z boku.Powoli odkrecaj.Jesli zacznie leciec to jest ok.
Opublikowano
poziomu oleju w skrzyni nie ma co sprawdzać, trzeba wymienić na nowy. olej kupujesz w ASO (MTF-LT-2, 108zł/litr) albo to samo pod nazwą Castrol Syntrans Multivechicle 75W90 (ok. 60zł/litr).
Opublikowano

Ja miałem podobną sytuację wymieniłem: kompletne sprzęgło oczywiście oryginał, tuleje na moście, wymieniłem jeszcze część wodzików, bo miały już luzy i najważniejsze olej - od tego zacznij, w grę w chodzi tylko oryginał, najpierw wlałem jakiś mobil, ale było jeszcze gorzej, później kupiłem oryginał - znaczna poprawa, oryginalny jest bardzo żadki więc nic innego nie wchodzi w grę.

Sprawdż poduszki pod silnikiem, skrzynią, mostem. Czy w czasie wciskania sprzęgła nie słychać takiego "skrzypienia"? jak tak to docisk. Ja wymieniłem dużo rzeczy, ale do końca idealnie jeszcze nie jest, myśle że bez wymiany skrzyni ideału się nie osiągnie.

p.s. jceel skąd wiesz, że oryginał to castrol ??