Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

otwarłem nowy temat ponieważ nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie,czy w E87 z 2004/2005,120d ze skrzynią automatyczną powinienem zmienić olej w skrzyni czy nie,pytam ponieważ w nie znalazłem informacji na ten temat w instrukcji samochodu,ani w książce serwisowej,w jednym serwisie w Poznaniu twierdzą że nie trzeba wymieniać,a w drugim wręcz odwrotnie, że wymieniać co 100tys. km.,kosztuje to u nich 2500 zł,ponieważ trzeba wymienić miskę olejową w której znajduje się filtr.

Bardzo proszę o odpowiedź,ponieważ mój samochód ma przejechane 135 tys km i wiem na pewno że olej nie był wymieniany,skrzynia chodzi bardzo dobrze i nie chciałbym jej zepsuć,jeżeli wiecie jakiego oleju należy użyć,w jakiej ilości i jaki jest jego koszt i co z tym filtrem,czy rzeczywiście trzeba zmieniać miskę,to bardzo proszę o wskazówki.

Może ma ktoś godny polecenia warsztat w Poznaniu,który dobrze to zrobi,albo znacie procedurę wymiany to zrobię sobie to sam,mam warunki i nie jest to mój pierwszy automat,ale pierwsza BMW :D .

dzięki

Opublikowano

dla mnie wymiana oleju w automacie jest rzeczą oczywistą,tak samo jak w silniku,założyłem ten wątek dlatego że informacje które uzyskałem w ASO są zupełnie inne,poprzedni właściciel tego samochodu systematycznie serwisował to auto w ASO we Wrocławiu i tam też oleju w A/T nie wymieniają bo niby BMW nie zaleca takiej operacji :!: :?:

czy ktoś zna procedurę wymiany?

Opublikowano

Zgodzę się, że trzeba wymieniać, mimo, iż zakłady ASO nie zalecają takiej operacji. Ten koszt to chyba z kosmosu? nie da się w bmw zrobić tego taniej ?

Sprawdź inne firmy, bo 2500zł to chyba lekka przesada.

.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Ja zmieniałem olej w skrzyni, z ta miska mają racje, jest ona zespolona z filtrem i uszczelka, miska kosztowała 800 pln, plus koszt oleju i robocizna. Wymiana była w nie autoryzowanym serwisie. Nie pamiętam dokładnie ile, było to robione przy okazji przeglądu.