Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Proszę o wskazówkę/radę/jakąś informację, bo już zgłupiałem.

Po ostatniej akcji z rozszczelnieniem zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego i w następstwie kolejnych kłopotów z tym związanych dokonałem wymiany :

- zbiornik wyrównawczy

- termostat + termostat egr

- sprzęgło wiskotyczne

- przewody, króćce, oringi,sringi etc...

Wszystko oryginał, układ odpowietrzony, wszystko tak jak być powinno.

Nurtuje mnie ciągle tylko jedna myśl...nie wiem, może tak powinno być...nie znam się, dlatego proszę o informację.

Czy 3 litrowy diesel możę rozgrzewać się w tempie ekspresowym, a w żółwim tempie temperatura silnika spada, po zgaszeniu auta i zostawieniu go na godzinę ( wracam ,a wskazówka opadła tyle co nic) ????

Może to jest głupie pytanie, ale nie rozumiem tego, jak tak duży silnik może osiągać optymalną temperaturę w tak szybkim czasie ???

Może czujnik jest walnięty ????

Opublikowano

To może ktoś z będących w tym dziwnym temacie udzieli jakiejś informacji :)

To w gruncie rzeczy nie jest błahy temat, bo przegrzanie silnika wiadomo czym sie kończy, a wskazówka będzie stała jak wacek z rana bezmiennie :norty:

Opublikowano
nie wiem ja zawsze zanim gdzies jade odpalam auto zeby pochodzilo sobie na wolnych obrotach z pare minut i jade.Ale po przejechaniu gdzies 5 km juz mam normalna temperature
Opublikowano

Ja odczekuje chwile, może z minutę i jadę bez żadnych ekscesów i szarży ułańskich.

Optymalną temperaturę osiągam mniej więcej po ~4km.

Opublikowano
Nagrewają się tak szybko ponieważ każda 3.0 d ma webasto do dogrzewania silnika :wink:
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
To normalne u mnie tez sie w tyle mniej wiecej nagrzewa ale jak widze robicie ten sam blad co ja zawsze robilem....Po odpaleniu czekacie az silnik pochodzi na wolych....tez tak robilem ale wedlug ksiazki serwisowej po odpalenia nalezy od razu zaczac rozgrzewac silnik podczas jazdy na malych obrotach nieprzekraczajacych 2.tys obrotow....Nie nalezy odczekiwac na wolych, gdyz silnik nie ma wtedy odpowiedniego smarowania i wbrew pozorom ma wtedy o wiele wieksze zurzycie niz jak rozgrzewasz silnik jadac na niskich obrotach....Pozdr
Opublikowano
Ale ja nic nie czekam, odpalam silnik, wkładam graty potrzebne do pracy i jadę :)

przeczytaj wyzej co kolega piotreke39 napisal on czeka kilka minut...

Opublikowano
To normalne u mnie tez sie w tyle mniej wiecej nagrzewa ale jak widze robicie ten sam blad co ja zawsze robilem....Po odpaleniu czekacie az silnik pochodzi na wolych....tez tak robilem ale wedlug ksiazki serwisowej po odpalenia nalezy od razu zaczac rozgrzewac silnik podczas jazdy na malych obrotach nieprzekraczajacych 2.tys obrotow....Nie nalezy odczekiwac na wolych, gdyz silnik nie ma wtedy odpowiedniego smarowania i wbrew pozorom ma wtedy o wiele wieksze zurzycie niz jak rozgrzewasz silnik jadac na niskich obrotach....Pozdr

spoko :cool2: