Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam forumowiczow wczoraj jade sobie po miescie dojezdzam do swiatel i nagle silnik mi zgasl,cudem udalo sie odpalic bo zakorkowal bym cale rondo ale co zauwazylem, wskazowka od temperatury skoczyla na max ,nie bylo tez kontrolki oleju,kontrolka dsc, zadnych komunikatow, reszta kontrolek zgasla tak jak normalnie i po kilku razach odpalila normalnie ze wszystkimi kontrolkami,martwi mnie to bo plyny wszystkie ok ostatnio olej w dyfrze wymieniony co to moze byc bo silnik nie byl rozgrzany jechalem z domu moze kilka minut. Po podpieciu do kompa nie pokazuje zadnych bledow cisza kompletna podejrzewam ze cos komp wariuje albo jakis czujnik moze ,przewody... Edytowane przez marcin78uk
Marcin
Opublikowano
Jak pdanie całkiem to właśnie tak się robi ,auto gaśnie ni z tego ni z owego ,tem. idzie na maxa i auto nie odpala.U Ciebie udało się odpalić widocznie chwilowa niemoc :(
Opublikowano
Sprawdź połączenie z masą i nie tylko silnika, tylko bliżej licznika. Nie podpowiem Ci gdzie się znajduje, ale parę osób już miało podobne objawy i okazało się, że masy nie było dlatego wszystkie wskaźniki szalały. Objaw niestety podobny (ale nie wiem czy wskaźniki tak samo się zachowują) przy padającym DDE czyli sterownik silnika. Koszt tego drugiego spory, bo albo przekładasz komplet DDE+EWS+kluczyk, albo kupujesz używkę DDE i dajesz do dobrego elektronika co przełoży co trzeba ze starego DDE i zaprogramuje nowy.
Opublikowano
Auto zapala na zimnym normalnie pozniej jak sie dogrzeje i zgasze gdzies pod sklepem nie odpala. Ja mysle ze pompa podprogowa szwankuje ale glowy nie dam sobie urwac z tego co wyczytalem gosciu mial podobne objawy a kontrolki nie wariuja poprostu po zgaszeniu nie odpala no i w czasie jazdy dojazdu do swiatel raz zgasla. Potem juz byla laweta i na zimnym jak podejdziesz odpala normalnie. Bylem w ASO podpieli prawdopodobnie zresetowali autem odjechalem i problem powraca nie moge spac bo mi jeszcze gdzies zgasnie w trasie i masakra bedzie. I teraz czy wymienic pompe pod progowa czy walczyc z tym DDE dramat normalnie auto potrzebne a tu takie numery.
Marcin
Opublikowano
Bardzo możliwe, po tym co napisałeś przed chwilą, że potrzebna jest reanimacja DDE tzn odlutował się jedne z układów scalonych. Był podobny przypadek na forum. Auto po nagrzaniu w słońcu nie odpalało. Naprawa polegała na ponownym przylutowaniu w serwisie elektronicznym, gdzie mają sprzęt do powierzchniowego lutowania układów scalonych. Ale żeby być pewnym, najlepiej sprawdzić parametry silnika, gdy występuje ten problem u Ciebie. Dostaniesz wtedy odpowiedź czy to pompa czy komputer.
Opublikowano
Witam wklejam filmik jak kolega mial ten sam problem http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TMWrg0of5Ts Problem w tym ze jestem w angli u znajomych a tu w polskich warsztatach lipa nie kumaci ludzie a w ASO angielskim skasuja mnie konkretnie i kaza wymieniac wszystko po koleji dramat kur... Planuje tak po odpaleniu od razu podjechac do ASO i wytlumaczyc co jest grane jeszcze raz zeby udalo im sie podpiac normalnie i wtedy zobacza co jest grane ale oni z reguly zaraz wszystko wymieniaja nie bawia sie w zadne lutowania itd.
Marcin
Opublikowano
Zauważ na tym filmiku, że dwa czujniki montowane bezpośrednio na silniku, czyli smarowanie i temp cieczy, wariują. Więc trop w kierunku DDE na pewno jest słuszny, ale sprawdź jeszcze czy przypadkiem skrzynka z DDE nie jest zalana poruszaj wtyczkami w puszcze z DDE. Masę silnika możemy raczej wykluczyć bo kręcisz rozrusznikiem.
Opublikowano
Tak jest u mnie identyko, ostatnio wariowala tylna szyba zaczela sie otwierac krotko po myjni i jak bylo cieplo a to stalo sie kiedy w piatek tez bylo cieplo nawet goraco,szyba przestala wariowac podjrzewam ze modul sterujacy sie przesuszyl bo byl zalany a teraz gdzie mam szukac tego dde zeby zerknac do niego. Kurcze wszystkie problemy wystepuja jak jest cieplo co jest grane czy te auto w zime jezdzi spokojnie tylko!
Marcin
Opublikowano
Za szybę winna jest wiązka przewodów przy klapie, normalne w e46 do naprawy, jest o tym na forum. Spróbuj to naprawić bo może tam jest problem z elektryką(?) Sterownik silnika - DDE znajdziesz w czarnej puszcze po stronie kierowcy w rogu obok kielicha. Odkręcasz kilka śrub na imbusa i po podniesieniu wieka zobaczysz serce Twojej BMW. Poruszaj wtyczkami od DDE, a jak chcesz wiedzieć jak wygląda to wpisz na allegro "DDE 320D" powinno tam być sucho możliwe, że dostała się tam woda i zaczyna parować i niszczyć elektronikę jak jest ciepło na zewnątrz. Postaraj się rozwiązać to jak najszybciej bo jak jest tam rzeczywiście woda to DDE długo nie pociągnie.
Opublikowano (edytowane)
Zerkne jak najszybciej i dam znac auto narazie stoi w warsztacie wymieniam zawieche itd w tyg napisze co i jak jak sie nic nie zmieni to pozostaje ASO albo jak sie uda wrocic do kraju to juz wtedy na bank zrobie cos z tym DDE. Dzieki i Pozdrawiam. Edytowane przez marcin78uk
Marcin
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jezdze autem juz ponad tydzien nie wiem problem ustal jak narazie bylem na myjni cisza spokoj szyba tylnia sie nie otwiera,zajrzalem do kompa przewody ok zadnej wilgoci oby tak dalej sam do konca nie wiem co bylo przyczyna moich problemow.
Marcin
Opublikowano
Niestety wczoraj znowu zgasl silnik a wiec diagnoza byla szybka wymontowalem kompa i wyslalem do regeneracji w Birmingham jest tam firma ktora specjalizuje sie w naprawianiu lutowaniu itd serc naszych bmw. Przymierzam sie do wyjecia klapek z kolektora jezdze z nimi 4 miesiace chce je zaslepic tym co oferuja na ebayu powiedzcie jaki rozmiar bedzie dobry te 22mm wrzucam linka http://www.ebay.co.uk/itm/22mm-BMW-Swirl-Flap-replacements-/260824305223?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3cba570e47
Marcin