Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

od paru dni mam problem, ze sprzeglem. Podczas wduszania i puszczania jest przerazliwe skrzypienie ;/ Pozatym sprzeglo chodzi igła. Ma ktoś pomysł co gdzie przesmarowac? Czy co zrobic?

Z gory dzieki za odpowiedzi :) pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

prawdopodobnie łożysko sprzęgłowe do wymiany

u mnie też tak jest, że jak wcisnę sprzęgło to piski niemiłosierne, az się ludzie oglądają :D :mrgreen:

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
tam jest tylko jedno łożysko - wyciskowe/oporowe, żadnych innych - sprzęgło jest hydrauliczne pracuje na płynie hamulcowym, dajesz w pedał a pompa poprzez ciśnienie, w wysprzegliku - wyciska łożysko w docisk sprzęgła.. Jeśli coś się dzieje z łożyskiem to otwórz drzwi i wciśnij sprzęgło, powinna być cisza.. łożysko jest ściśnięte, natomiast gdy puścisz pedał sprzęgła ( na luzie oczywiście) powinieneś usłyszeć ze głośno pracuje - to jest łożysko, jeśli hałasuje tylko podczas wciskania i upuszczania sprzęgła.. przyjrzałbym się wysprzęglikowi (na zewnątrz skrzyni) ewentualnie docisk tarczy sprzęgła może kończyć swój żywot
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Yo

Ja bym jeszcze zasugerowal sprawdzenie stanu plynu hamulcowego + ewentualna wymiana i pozadne odpowietrzenie - u mnie pomoglo na problemy ze sprzeglem

Pozdro