Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy warto w mojej bmw e-36 316i zabezpieczyć (np. kartonem) chłodnice żeby obniżyć spalanie. Jeżdżę w dużej mierze po mieście i częste gaszenie i odpalanie samochodu oraz krótkie trasy prowadzą do dłuższego nagrzewania się silnika co powoduje większe zużycie paliwa, czy ta operacja może zmniejszyć jego zużycie.... czy może ktoś inny ma jakąś propozycję... czekam z niecierpliwością na odpowiedzi??? :modlitwa:
Opublikowano
Z kartonem to daj sobie spokój to nie Polonez. Najważniejsza sprawa to wyłącz ogrzewanie wnętrza, silnik nagrzeje Ci sie bardzo szybko.
Opublikowano

A sprawdzałeś może termostat :?:

To on jest odpowiedzialny za nagrzewanie się silnika do temperatury pracy i zakrywanie wlotu w niczym nie pomoże. Skutkuje to dopiero wtedy, kiedy wiemy że termostat jest padnięty i liczymy się z jego wymianą, ale za jakiś czas i doraźnie zakrywamy chłodnicę. Ale kiedy jest dobry to zasłanianie w niczym nie pomoże.

Termostat do sprawdzenia - nie wiem, ćzy masz M40, czy M43, ale przy M40 możesz załozyć termostat na 88 stopni, a w M43 tylko to co jest , a więc oryginalny.

Opublikowano
A sprawdzałeś może termostat :?:

To on jest odpowiedzialny za nagrzewanie się silnika do temperatury pracy i zakrywanie wlotu w niczym nie pomoże. Skutkuje to dopiero wtedy, kiedy wiemy że termostat jest padnięty i liczymy się z jego wymianą, ale za jakiś czas i doraźnie zakrywamy chłodnicę. Ale kiedy jest dobry to zasłanianie w niczym nie pomoże.

Termostat do sprawdzenia - nie wiem, ćzy masz M40, czy M43, ale przy M40 możesz załozyć termostat na 88 stopni, a w M43 tylko to co jest , a więc oryginalny.

po ilosci postow odnoscnie grzania silnika w ostatnich paru tygodniach stwierdzam, ze na glownej stronie forum powinien byc banner cos w stylu: "ZMIEN TERMOSTAT ZANIM ZACZNIESZ PISAC O ZA NISKIEJ TEMPERATURZE W SWOIM BUMIERZE" ;-)))

zh
Opublikowano
Mysle ze czas zaczac tworzyc FAQ... :)
były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano

i po 1 punkcie (WYMIEN TERMOSTAT) drugi juz nie bylby taki prosty: manual czy automat - buhahahahaa ;-)

zh
Opublikowano

i po 1 punkcie (WYMIEN TERMOSTAT) drugi juz nie bylby taki prosty: manual czy automat - buhahahahaa ;-)

oj nie - w 2 punkcie obowiazkowo - dlaczego na tescie zegarow moja bunia ma przebieg 3 razy wiekszy niz normalnie :norty:

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl