Skocz do zawartości

e30 89' ekonomizer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Samochód stał całą zimę w stodole. Przed zimą wszystko ok - po zimie małe bum. Ekonomizer cały czas pokazuje się na maksymalnym spalaniu, gdy puszcze gaz spada do 0. Domyślam się że coś może spalone / zmarzło czy cos - lata robią swoje. Gdzie szukac ewentualnej przyczyny? W bezpiecznikach?

89 rok, 316i, m40 105km.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Raz zero a raz maks, kiedy i w jakiej sytuacj?? Może coś jaśniej, bo nie wiadomo co i kiedy sie to dzieje. Na postoju w trakcjie jazdy czy jak??? przy jakis obrotach. Pewnie wina akumulatorków w zegarach.
Opublikowano
  • Autor

puszczam gaz w trakcie jazdy - 0, lekko przycisne - maks.

Przy postoju pokazuje maks, ale to było normalne, szybciej także tak robił - raczej się wyłącza niż pokazuje maks.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na postoju ma pokazywać maks. Tak jest dobrze i prawidłowo. W rakcjie jazdy, podczas hamowania silnikiem spalanie spadnie do zera do momentu kiedy nie zejdzie poniżesz ok 140 obrotów. A zawsze kiedy dodasz gazu idzie na maks? Nawet ja dasz lekko gazu? A inspekcja pali się normalnie?
Opublikowano

to sa typowe objawy kiedy bateria / akumulatorek na płycie wskażników pada.

Jeśłi miałeś akumulator główny odłączony przez zimę, to może się zdarzyć, że mały akumulatorek na płycie padł. One "żyją" ok. 15 lat, a więc chyba Twój zasłużyła na zmianę.

Kiedyś pisałem o tym, . . . tylko zdjęcia mi zniknęły.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=67&t=85351&p=605048#p605048

Lepiej poszukaj innego opisu

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
  • Autor
Inspekcja pali się żółta i czerwona od czasu jak pamiętam, akumulator był padnięty przez całą zime - więc pewnie ta bateryjka padła.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zmień bateryjki o zobacz jak się zachowuje. A czerwno i zółta jak długo się już palą to warto skasować inspekcę by się paliły zielone. W gnieździe diagnostycznym pin nr. 7 i na ok 15 sekund do masy zewrzeć, najlepiej przez próbówkę.
Opublikowano
  • Autor
Jestem wstanie to skasowac sam? Np. w tym momęcie, nie spale nic czy cos? Baterii sam może lepiej nie ruszam, zrobi to ktoś bardziej kreatywny.